δεη πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Σένγκεν: Αυστριακό βέτο για Ρουμανία και Βουλγαρία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Σένγκεν: Αυστριακό βέτο για Ρουμανία και Βουλγαρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2022, 13:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει κατά της διεύρυνσης της ζώνης του Σένγκεν στην Ρουμανία και την Βουλγαρία κατά την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ασκώντας βέτο στην είσοδο των δύο αυτών χωρών στην ζώνη της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Aντίθετα oι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να εγκρίνουν ομοφώνως την ένταξη της Κροατίας στην ζώνη του Σένγκεν.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την σύνοδο των Βρυξελλών ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης των τριών χωρών.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι αυτές οι τρεις χώρες έχουν κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες...δεν υπάρχει κάτι σοβαρό που να συνηγορεί κατά της ένταξής τους», είπε ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο υποστηρίζει το αίτημα ένταξης των τριών χωρών και πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται στην αρνητική στάση της Βιέννης.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω της θέση της Αυστρίας για το θέμα. Γνωρίζω ότι στην Αυστρία υπάρχει εσωτερική συζήτηση για το ζήτημα. Εμείς θα υποστηρίξουμε την Κροατία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, και τις τρεις», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back