ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2024, 09:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με έναν νέο νόμο για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας και την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως οι σακούλες φρούτων στα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μπουκάλια σαμπουάν στα ξενοδοχεία, αν και με εξαιρέσεις για ορισμένους τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αναθεωρηθούν το 2022 οι κανόνες που διέπουν τα απόβλητα συσκευασίας, τα οποία στην ΕΕ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% την τελευταία δεκαετία, λόγω των διαδικτυακών αγορών και των καταναλωτικών συνηθειών «take away».

Κάθε Ευρωπαίος παράγει ετησίως σχεδόν 190 κιλά αποβλήτων συσκευασίας.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Βελγίου, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συμφώνησαν αργά τη Δευτέρα σε στόχους μείωσης των συσκευασιών κατά 5% έως το 2030 και 15% έως το 2040 και ότι όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Μέχρι τότε, η απαγόρευση θα ισχύσει για πλαστικά είδη μίας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα ποτήρια και τα κουτιά μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, το συρρικνωμένο περιτύλιγμα για τις βαλίτσες στα αεροδρόμια και τις ελαφριές σακούλες, όπως αυτές που προσφέρονται στις αγορές για τα είδη παντοπωλείου.

Η ΕΕ θα εφαρμόσει επίσης στόχους επαναχρησιμοποίησης, όπως το 10% για τις συσκευασίες για φαγητό και για τα δοχεία ποτών, εκτός από εκείνα για κρασί ή γάλα. Το χαρτόνι θα εξαιρεθεί επίσης, όπως ζήτησαν χώρες όπως η Φινλανδία.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι ο κενός χώρος δεν θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 50% των συσκευασμένων προϊόντων, βάζοντας τέλος στα υπερμεγέθη κουτιά για τις διαδικτυακές παραδόσεις.

Οι στόχοι στο σύνολό τους δεν θα ισχύουν για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η συμφωνία χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ, κάτι που δεν είναι δεδομένο ενόψει των εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back