δεη πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Πρόστιμο 337,5 εκ. ευρώ στην πολυεθνική Mondelez για αθέμιτες πρακτικές

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Πρόστιμο 337,5 εκ. ευρώ στην πολυεθνική Mondelez για αθέμιτες πρακτικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2024, 21:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία τροφίμων Mondelez, ιδιοκτήτρια των μπισκότων Oreo και άλλων εμπορικών σημάτων σνακ, για παρεμπόδιση των πωλήσεων των προϊόντων της μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ.

Η Mondelez κατέχει τις μάρκες σοκολάτας Cadbury και Toblerone, καθώς και τα μπισκότα Oreo και Chips Ahoy, τα κράκερ Triscuit και τις μπάρες διατροφής Perfect Snacks.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η Mondelez προσπάθησε να αποφύγει αυτό το διασυνοριακό εμπόριο επειδή αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές. Είπε ότι αυτό έβλαψε τους καταναλωτές, οι οποίοι τελικά πληρώνουν περισσότερα για τη σοκολάτα, τα μπισκότα και τον καφέ.

Η εταιρεία ζαχαρωδών και σνακ με έδρα το Σικάγο παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ «συμμετέχοντας σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές με στόχο τον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ», ανέφερε η Επιτροπή. «Και κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση ταμπλετών σοκολάτας».

Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η υπόθεση αφορούσε τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Ευρωπαίους σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η εταιρεία συμμετείχε σε 22 αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές.

Σύμφωνα με την ΕΕ, μία συμφωνία περιελάμβανε διάταξη που διέταζε τους πελάτες της Mondelez να εφαρμόζουν υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι η Mondelez εμπόδισε δέκα αποκλειστικούς διανομείς που εδρεύουν στο μπλοκ των 27 χωρών να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς προηγούμενη άδεια από την εταιρεία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back