Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 4-02-2019, 13:35
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προκαλεί το 53% των θανάτων αυτών, σημειώνει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι με τη συνεχώς επικαιροποιούμενη Οδηγία της για τις καρκινογόνες ουσίες στον χώρο της εργασίας συμβάλλει στην προστασία 40 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει την αξία βασικών εννοιών όπως «πρόληψη» και «έγκαιρη διάγνωση» και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει λάβει για τον σκοπό αυτό, με πιο πρόσφατη την απόφαση για διεύρυνση του καταλόγου καρκινογόνων χημικών ουσιών στο χώρο της εργασίας.

Η συμφωνία, με την οποία καλύπτονται άλλες 5 καρκινογόνες χημικές ουσίες θα εξασφαλίσει καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου, στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη, και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης, των κατασκευών, της υγείας, των πλαστικών και της ανακύκλωσης. 

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τη συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες.

Η οδηγία καλύπτει πλέον 27 καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι 26 από τις οποίες προστέθηκαν ή επικαιροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογραμμίζεται πάντως ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ορίσει εθνικά όρια έκθεσης για πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό παντού στην «ενιαία αγορά» και ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται ότι οι συμφωνίες στις οποίες έχει καταλήξει η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βελτιώσουν την προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 100.000 ζωές κατά τα επόμενα 50 έτη.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus