ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

EE: Πέρασε ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

Εικόνα του άρθρου EE: Πέρασε ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 19:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως σε έναν νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, μετά από εβδομάδες σφοδρών διαμαρτυριών από τους αγρότες και μια ύστατη προσπάθεια των δεξιών κομμάτων που απειλούσαν να βουλιάξουν τη συμφωνία.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, ενώθηκε με τους ακροδεξιούς νομοθέτες και καταψήφισε τον νόμο την Τρίτη. Υποστήριξε ότι οι κανόνες του επιβαρύνουν υπερβολικά τους αγρότες, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο, για την αποδυνάμωση του οποίου πίεσε πέρυσι, «δεν έχει μεγάλη ομοιότητα» με την αρχική πρόταση.

Για να επιτευχθούν οι γενικοί στόχοι της ΕΕ, τα κράτη μέλη οφείλουν μέχρι το 2030 να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% των οικοτόπων που καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία: από δάση, λιβάδια και υγροβιότοπους μέχρι ποτάμια, λίμνες και κοραλλιογενείς βυθούς. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 60% για το 2040 και στο 90% για το 2050. 

Όπως είχε ζητήσει το Κοινοβούλιο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις περιοχές Natura 2000 έως το 2030. Άπαξ και μια περιοχή επανέλθει σε καλή κατάσταση, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υποβαθμιστεί εκ νέου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να καταρτίσουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης της φύσης, στα οποία θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους στόχους αυτούς.

Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ, 275 ψήφους κατά και 24 αποχές.

Πρέπει πλέον να εγκριθεί και από το Συμβούλιο, ώστε στη συνέχεια να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3