dodoni back
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

EE: Ένα παιχνίδι πόκερ για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων

Εικόνα του άρθρου EE: Ένα παιχνίδι πόκερ για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2019, 16:54
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανία ή ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, και οι δύο θέσεις δεν θα πάνε σε Γερμανούς», γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αλλάξουν πολλές ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις. Μεταξύ άλλων, η θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αυτή η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δύο Γερμανοί συζητιώνται για τις δύο αυτές θέσεις: Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο Αντιπρόεδρος της CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ως ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, ο Βέμπερ πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές δυσκολίες: Πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ έγκειται στην αντίθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά της αρχής του «κορυφαίου υποψηφίου», που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε την κατάσταση αυτή του 2014», λέει ένας στενός σύμβουλος του Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιμένει ότι δεν εναπόκειται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρίσει τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά πρέπει να έχουν σημαίνοντα λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο Μακρόν και οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν να συζητήσουν την επόμενη Τρίτη στη σύνοδο κορυφής τις επικείμενες αποφάσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Πρόσφατα, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας στις αρχές Μαΐου συζητήθηκε το θέμα και ο Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του στην αρχή του κορυφαίου υποψηφίου. «Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει μεν την υποψηφιότητα Βέμπερ, αλλά έχει πολλές επιλογές» γράφει η Tagesspiegel.


O διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ-του ανώτατoυ οργάνου χάραξης πολιτικής της νομισματικής ένωσης, η Ιταλία μπορεί να μην έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποχωρεί το φθινόπωρο μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι», γράφουν οι Financial Times.

H βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από τη γέννηση της ΕΚΤ το 1998, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατείχε πάντα τη μία από τις έξι θέσεις του συμβουλίου που διαμορφώνει τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στις δημοσιονομικές κρίσεις μέχρι και την καθημερινή λειτουργία του θεσμού.

Ξαφνικά, το τελευταίο διάστημα ακούγεται για την ηγεσία της ΕΚΤ και πάλι το όνομα του Γενς Βάιντμαν

Τον Αύγουστο του 2018 είχε ειπωθεί ότι η Μέρκελ μπορεί να μην στηρίξει τον Βάιντμαν να αναλάβει την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα Βέμπερ ως επικεφαλής της Ευρωπαικης Επιτροπής. «Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο λένε όμως τώρα ότι ο Βέμπερ έχει ελάχιστες πιθανότητες και ο Βάιντμαν φαίνεται να έχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Πρώην σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ ο Βάιντμαν θεωρείται ότι είναι υποστηρικτής της συντηρητικής νομισματικής πολιτικής - και επέκρινε την χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι. Ο Βάιντμαν πρέπει να πείσει κυρίως Ιταλούς, Ισπανούς, Έλληνες και οι Πορτογάλους, επειδή οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά του» εκτιμά η Tagesspiegel

Πάντως, ο Βάιντμαν μιλώντας στις 16 Μαΐου στο Αμβούργο δεν δίστασε να επαινέσει τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι. «Χωρίς τα ειδικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, η μακροοικονομική ανάπτυξη θα ήταν πιθανώς ασθενέστερη, η ανάπτυξη της απασχόλησης υποτονική και η ανεργία μεγαλύτερη», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Πρέπει να πείσει όμως και τους άλλους», λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Ο Βάιντμαν διατηρεί επίσης μια καλή σχέση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς οπότε αυτό μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητά του.

Το Παρίσι επίσης δεν έχει ουσιαστικά τίποτα εναντίον του Βάιντμαν. «Δεν ήταν ποτέ προσέγγισή μας να ασκούμε βέτο σε μεμονωμένα ονόματα», λέει το Ελιζέ.

«Οι πιθανότητες ανάδειξής του ευέλικτου Βάιντμαν στην προεδρία της ΕΚΤ αυξάνονται» γράφει η γερμανική FAZ. “Θεωρείται ικανός. Και, εξάλλου, πολλοί βορειοευρωαπαίοι που προσβλέπουν στη σταθερότητα επιθυμούν έναν Γερμανό στην ηγεσία της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο ίδιος ο Βάιντμαν φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει αποδεκτή την «εικόνα» του και στους νοτιοευρωπαίους –αν και όχι παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις δημοσίως. Θέλει να μην εμφανίζεται τόσο «σκληροπυρηνικός» όσο πολλοί πιστεύουν. Δε γίνεται, ωστόσο, εύκολα πιστευτός. Κι αν αναγκαστεί να ακολουθήσει ηπιότερη στάση θα είναι επειδή η οικονομική συγκυρία στη Γερμανία και στην Ευρώπη δεν είναι ανθηρή. Αλλά και επειδή δεν μπορεί να αλλάξει από μόνος του την πολιτική της ΕΚΤ. Αν λοιπόν, βρεθεί γερμανός στη ηγεσία της ΕΚΤ ίσως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση, να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική. Γιατί αυτό θα συνιστούσε «ασφάλεια ζωής» για το ευρώ. Και για να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο» τονίζει η FAZ.


Ο «παράγοντας» Φρανς Τίμερμανς

Ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και κορυφαίος υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ,φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητές του ,μετά το καλό αποτέλεσμα που φαίνεται να αποσπά το κόμμα του στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία. «Ο αγώνας για το ποιος θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι ανοιχτός», τονίζει ο Ακίμ Ποστ, Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες ονειρεύονται μια αριστερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει η γερμανική Handelsblatt, εκτιμώντας ότι ο Φρανς Τίμερμανς «θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής».

«Ο Τίμερμανς είναι μαχητής και στην εκλογική εκστρατεία εξέπληξε με τις ριζοσπαστικές προτάσεις του όσον αφορά την προστασία του κλίματος» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σε αντίθεση με τον Βέμπερ, ο Τίμερμανς έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Το 2012 έγινε Υπουργός Εξωτερικών, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο Πρωθυπουργός της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας Μαρκ Ρούττε τον έστειλε στις Βρυξέλλες ως Επίτροπο της ΕΕ.


Οι πιθανότητες της Μάργκρετ Βέσταγκερ

«Δεν αποκλείεται για πρώτη φορά μια γυναίκα να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής» εκτιμά η Tagesspiegel. Πρόκειται για την Δανέζα Επίτροπο Ανταγωνισμού ,η οποία απέκτησε όνομα με τη στάση της απέναντι στους κολοσσούς Google,Amazon ,Facebook και Apple, στους οποίους επέβαλε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κορυφαία υποψήφια των Φιλελευθέρων η Βέσταγκερ ελπίζει βάσιμα να διαδεχθεί τον Γιούνκερ καθώς οι Φιλελεύθεροι θέλουν να σχηματίσουν μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Στρασβούργο Κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές του γάλλου προέδρου Μακρόν.

Ωστόσο η Βέσταγκερ έχει ένα μειονέκτημα: Στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι εξουσίας ισχύει ο κανόνας: Όποιος προταθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για διάδοχος του Γιούνκερ πρέπει να επιβεβαιωθεί αργότερα και στο Στρασβούργο. Και πολλοί ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η Βέσταγκερ δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tagesspiegel, Handelsblatt, FAZ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ