Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου να συμφωνήσουν για την αποδέσμευση μιας όγδοης δόσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση για την Ειρήνη, η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία.
Επίσης, δεν προχώρησαν σε μια 11η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων.
Όπως αναφέρει σήμερα η Le Monde δύο κράτη μέλη μπλόκαραν τις συζητήσεις για τα δύο παραπάνω θέματα. Όσον αφορά την Ειρηνευτική Διευκόλυνση, ένα εργαλείο για την επιδότηση των ευρωπαϊκών δωρεών όπλων στην Ουκρανία, η Ουγγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στα μέτρα της ΕΕ κατά της καταστρατήγησης χρησιμοποιώντας το κίνητρο ότι «θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τους εφοπλιστές της».
Οι λόγοι που αναφέρθηκαν επισήμως, γράφει η Le Monde, από τις δύο χώρες δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΕ, αλλά με την Ουκρανία και τη συμπερίληψη της OTP, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ουγγαρίας, και πέντε ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στον «κατάλογο των διεθνών υποστηρικτών του πολέμου» από τις ουκρανικές αρχές.
Ο κατάλογος αυτός, που τηρείται από την ουκρανική εθνική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, περιλαμβάνει, από τις 22 Μαΐου, είκοσι έξι διεθνείς εταιρείες που κατηγορούνται ότι «συνεχίζουν να συνεργάζονται» με τη Ρωσία «παρά τη διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος της ως επιθετικού κράτους».
Χωρίς καμία νομική συνέπεια, ο κατάλογος αυτός έχει πάνω απ' όλα συμβολικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στις εν λόγω εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Φωτογραφία: Ο Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι στο περιθώριο της Συνόδου/European Union