ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΕ: Ανακοίνωσε δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα (upd)

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Ανακοίνωσε δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2024, 11:47
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων ύψους έως και 38,1%, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει σκληρές ανακοινώσεις και πιθανά αντίποινα από την Κίνα.

Η Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι οι δασμοί θα είναι 17,4% για την BYD, 20% για την Geely και 38,1% για την SAIC. Άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με την έρευνα θα αντιμετωπίσουν δασμούς 21% και οι μη συνεργαζόμενες εταιρείες 38,1%.

Οι δασμοί θα εφαρμοστούν προσωρινά από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι θα δώσουν στην Κίνα τέσσερις εβδομάδες για να αμφισβητήσει τυχόν στοιχεία που παρέχει η ΕΕ για να δικαιολογήσει τις εισφορές στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ΕΕ αναμένει ότι η Κίνα θα προβεί σε αντίποινα και θα επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα, από το γαλλικό κονιάκ μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως οι ειδικοί λένε ότι το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών της Κίνας γίνεται πλέον εσωτερικό ζήτημα σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να πείσει την Κίνα ότι η πρόσβαση στη μεγαλύτερη ανοικτή οικονομία του κόσμου εξαρτάται από ίσους όρους ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα δεν μπορεί απλώς να πετάξει το πλεόνασμα των προϊόντων στο μπλοκ.

Η ΕΕ επιβάλλει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων εκτός ΕΕ εισφορά 10% επί των εισαγωγών και δασμούς. Αναμένεται να αυξήσει τους δασμούς για τους τέσσερις μεγαλύτερους κινέζους κατασκευαστές σε ποσοστό έως και 25%, επιπλέον της επιβολής δύο ακόμη βαθμίδων σε άλλους παραγωγούς.

Ενώ η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές μπορούν εύκολα να απορροφήσουν περαιτέρω εισφορά 15%, προετοιμάζονται για έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «διαφυλάξει σταθερά» τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back