ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΕ: Εταιρείες ελαστικών ελέγχονται ως ύποπτες για καρτέλ

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Εταιρείες ελαστικών ελέγχονται ως ύποπτες για καρτέλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 12:15
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι εταιρείες ελαστικών Michelin, Continental, Pirelli και Goodyear επιβεβαίωσαν ότι επλήγησαν από τις έρευνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μια ύποπτη συνωμοσία για τον καθορισμό των τιμών, εν μέσω μιας εκτεταμένης έρευνας που οδήγησε τις μετοχές σε πτώση και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τεράστια πρόστιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες δήλωσε την Τρίτη ότι τα προϊόντα που αφορούσαν τις επιθεωρήσεις ήταν καινούργια ελαστικά αντικατάστασης για επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία που πωλούνται στις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Δεν κατονόμασε τις εταιρείες ούτε ανέφερε σε ποιες χώρες οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιδρομές. Οι έλεγχοι δεν σημαίνουν ότι οι εταιρείες θεωρούνται ένοχες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Οι εταιρείες που κρίνονται ένοχες για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα που φτάνουν έως και το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα σε σχεδόν δώδεκα καρτέλ στην αυτοκινητοβιομηχανία, μεταξύ των οποίων προμηθευτές ρουλεμάν αυτοκινήτων, καθισμάτων αυτοκινήτων, συστημάτων πέδησης και ακόμη και σε ένα καρτέλ που περιόρισε τον ανταγωνισμό στον καθαρισμό των εκπομπών ρύπων για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα ντίζελ.

Με πληροφορίες από Reuters, Euractiv

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back