ΕΛΛΑΔΑ

EE: Εσωτερική έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Εικόνα του άρθρου EE: Εσωτερική έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2022, 21:18
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

«Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. «Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

«Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο».


Δημοσιεύματα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa «για ένα έτος, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε αμοιβή από τη ΜΚΟ που ίδρυσε ο Panzeri».

Επίσης στον τίτλος της η ισπανική El Mundo γράφει «Το σκάνδαλο Qatargate πλήττει τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο» και συμπληρώνει στον υπότιτλο του άρθρου: «ο Έλληνας, στον οποίο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πληρωνόταν από τη ΜΚΟ που βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας και φιλοδοξούσε να γίνει απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου».


Η απάντηση

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική.

Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen» τονίζει ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3