Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για τα βιολογικά τρόφιμα

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για τα βιολογικά τρόφιμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2018, 22:41
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Νέους αυστηρότερους κανόνες για τα βιολογικά τρόφιμα ενέκριναν οι ευρωβουλευτές με 466 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 50 αποχές.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι να διασφαλίσει τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο υψηλής ποιότητας βιολογικών τροφίμων και την προώθηση της βιολογικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις κύριες διατάξεις του κανονισμού θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στον τομέα της ενίσχυσης της παραγωγής βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ προβλέπονται: 

  • Αύξηση της προσφοράς βιολογικών σπόρων και ζώων για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών βιολογικών τροφίμων: οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν τη χρήση συμβατικών σπόρων και ζώων στη βιολογική παραγωγή θα καταργηθούν το 2035.
  • Μικτές γεωργικές εκμεταλλεύσεις: θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται οι μικτές καλλιέργειες, δηλαδή εκείνες που παράγουν τόσο συμβατικά όσο και βιολογικά τρόφιμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο αυτές γεωργικές δραστηριότητες θα διαχωρίζονται σαφώς και αποτελεσματικά.
  • Ευκολότερη πιστοποίηση για μικροκαλλιεργητές: η καθιέρωση συστήματος ομαδικής πιστοποίησης θα μειώσει τις δαπάνες ελέγχου και πιστοποίησης και το διοικητικό φόρτο για τους μικροκαλλιεργητές, εξοικονομώντας τους έτσι χρόνο και χρήμα όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα.

Αναφορικά με την αποφυγή της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων με χημικά φυτοφάρμακα ή συνθετικά λιπάσματα προβλέπονται: 

  • Προληπτικά μέτρα: οι γεωργοί και οι άλλοι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν μια σειρά νέων μέτρων για την αποφυγή μόλυνσης των προϊόντων τους. Εάν υπάρχει υποψία ότι το προϊόν περιέχει κάποιο μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο ή λίπασμα, δεν θα πρέπει να φέρει την επισήμανση βιολογικού προϊόντος μέχρις ότου διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Εάν αποδειχθεί ότι η μόλυνση ήταν εσκεμμένη ή ότι ο παραγωγός δεν εφάρμοσε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τότε το προϊόν θα χάσει το καθεστώς βιολογικού προϊόντος.

Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν επί του παρόντος κατώτατα επιτρεπόμενα όρια για τις μη εγκεκριμένες ουσίες (π.χ. φυτοφάρμακα) σε βιολογικά τρόφιμα, θα μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα ίδια όρια, ωστόσο θα υποχρεούνται να επιτρέπουν στα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται σε άλλες χώρες τις ΕΕ και συμμορφώνονται με τους γενικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, να έχουν πρόσβαση στις αγορές τους. 

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, εφόσον λάβει και την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου, τον Ιανουάριο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3