ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Άρση ασυλίας για Σπυράκη και Γεωργούλη

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Άρση ασυλίας για Σπυράκη και Γεωργούλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2023, 01:04
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με εννιά υπέρ, έξι κατά και δύο αποχές αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και δημοσιεύτηκε σήμερα από την επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Η εισήγηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων πρέπει τώρα να εγκριθεί με ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η άρσης της ασυλίας είχε ζητηθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με επιστολή που είχε υποβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022, λόγω της εν εξελίξει έρευνας για γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η κ. Σπυράκη ελέγχεται για δύο περιπτώσεις:

  • Για κοινοβουλευτικό συνεργάτη της που δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες, ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του,  από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2020
  • Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο.

Η ευρωβουλευτής έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πιθανή ποινική ευθύνη.

«Δεν “κρύφτηκα” πίσω από την ασυλία μου. Αντίθετα, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων (JURI) ζήτησα την άρση της ασυλίας μου και την επίσπευση της διαδικασίας. Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη αμοιβών συνεργατών μου ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κα Σπυράκη.


Και ο Αλέξης Γεωργούλης

Επίσης σήμερα το μεσημέρι η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη για την υπόθεση κακοποίησης σε βάρος της Ελένης Χρονοπούλου.

Δέκα εννιά ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της άρσης ασυλίας, ενώ κανείς δεν ψήφισε κατά. 

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αναμένεται αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου, να ανακοινώσει την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας την Πέμπτη 1η Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back