ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Απαγορεύει εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Απαγορεύει εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2018, 23:01
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που θεωρούνται επικίνδυνα για τις μέλισσες, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς θα απαγορευθούν παντελώς, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπέρ της πρότασης της ΕΕ, ψήφισε και  η Ελλάδα.

Από το 2013 ήταν σε εκκρεμότητα η υπόθεση που αφορούσε την ιμιδακλοπρίδη της Bayer CropScience, την κλοθειανιδίνη των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και την θειαμεθοξάμη της Syngenta. 

Πρόκειται για νευροτοξικές ουσίες που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης, οι οποίες στο παρελθόν είχαν λάβει μία πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε την αρχική της αξιολόγηση, στηρίζοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια -υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου- η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι, ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου.

«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε  να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back