ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 20:41
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, κάτι που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επί εβδομάδες είχε υποσχεθεί ασκήσει βέτο.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο Όρμπαν συμφώνησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, γνωρίζοντας ότι οι υπόλοιποι ηγέτες θα προχωρούσαν και θα ψήφιζαν για την Ουκρανία.

Ο Όρμπαν επιβεβαίωσε στο Facebook ότι απείχε από την ψηφοφορία για αυτό που αποκάλεσε «κακή απόφαση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.

«Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει», δήλωσε.

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της στον σχεδόν διετή αγώνα της κατά της εισβολής της Μόσχας. Η αντεπίθεσή της απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πρόκειται για «μια στρατηγική απόφαση και μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της Ένωσής μας».

Ο Ορμπάν της Ουγγαρίας είχε πολύ διαφορετικά λόγια για να περιγράψει την απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη ΕΕ στη Γεωργία και ότι θα προωθήσει επίσης την υποψηφιότητα της ΕΕ από μια άλλη υποψήφια χώρα - τη Βοσνία - μόλις επιτύχει «τον απαραίτητο βαθμό συμμόρφωσης» με τα κριτήρια.

Νωρίτερα, καθώς οι 27 ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώνονταν για την τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους, ο Όρμπαν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Φωτογραφία: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Συνόδου/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back