ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ECDC: Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών από κουνούπια

Εικόνα του άρθρου ECDC: Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών από κουνούπια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2023, 22:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς όπως ο δάγκειος πυρετός και ο τζιρκουνγκούνια έχουν μετακινηθεί σε νέα μέρη της Ευρώπης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθνειών, προειδοποιούν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες λένε ότι οι συχνότεροι καύσωνες και οι πλημμύρες και τα μεγαλύτερα και θερμότερα καλοκαίρια έχουν δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τα έντομα.

Η έκθεση, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), παρακολουθεί την εξάπλωση των διαφόρων ειδών κουνουπιών που μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν μια σειρά διαφορετικών ιών στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, φέτος, το κουνούπι Aedes albopictus (γνωστό ως φορέας του δάγκειου πυρετού και του τσουγκουνγκούνια) «εγκαταστάθηκε» σε 13 χώρες της Ευρώπης -που σημαίνει ότι έχει αναπτύξει αυτοσυντηρούμενο πληθυσμό που αναπαράγεται- σε σύγκριση με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες πριν από μια δεκαετία.

«Εάν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανώς θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», δήλωσε ο διευθυντής του ECDC, Αντρέα Άμον. «Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόπους ελέγχου των πληθυσμών κουνουπιών, ενισχύοντας την επιτήρηση και επιβάλλοντας μέτρα ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη κατέγραψε μέσα στο 2022 σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχε καταγράψει τα προηγούμενα 11 χρόνια, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία του ECDC.

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρέαζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back