ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εθνική οδός Ιωαννίνων-Άρτας: Απαγορευτικό για τα φορτηγά συνοδεία αντιδράσεων

Εικόνα του άρθρου Εθνική οδός Ιωαννίνων-Άρτας: Απαγορευτικό για τα φορτηγά συνοδεία αντιδράσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 15:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από τρεις μήνες περίπου, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες για την κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων (εξαιρουμένων όσων έχουν σχετική άδεια). Μια ενέργεια που αποτέλεσε απόρροια σχετικής νομοθεσίας και που συνδυάζεται με τη λειτουργία της Ιόνιας οδού.

Τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων και Άρτας έρχονται να διαμαρτυρηθούν με επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης, η οποία συνοδεύτηκε και από επιβολή προστίμων, να επικαλεστούν τις ειδικές συνθήκες της περιοχής και τη ζημιά που γίνεται στην τοπική επιχειρηματικότητα και να ζητήσουν την εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

«Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των οδικών δικτύων, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής μας βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα λόγω της νέας αυτής ρύθμισης.

Καταρχάς, τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται στους οδηγούς φορτηγών δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τις επιχειρήσεις μας. Η επιβάρυνση αυτή, ιδίως σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων και της εξασθένησης του επιχειρηματικού κλίματος» αναφέρεται.

Τα δύο Επιμελητήρια σημειώνουν επίσης πως υπάρχουν επαγγελματίες «που λόγω των διακυμάνσεων του εδάφους ή των ειδικών τους αναγκών, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ιόνια οδό. Η αποκλειστική διέλευση από αυτήν τη διαδρομή αποτελεί αντίφαση προς την ιδέα της ισότητας και της διαφοροποίησης στην παροχή υπηρεσιών».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ξεκαθαρίζει ότι για την τοποθέτηση των απαγορευτικών πινακίδων δεν φέρει καμία ευθύνη η Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως αναφέρει, αυτές έχουν τοποθετηθεί από το υπουργείο Υποδομών «χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούμε». Παράλληλα, ο κ. Ψαθάς παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στη διαδικτυακή πύλη gov.gr για τη χορήγηση άδειας διέλευσης οχήματος άνω των 3,5 τόνων στο παράπλευρο/εναλλακτικό των αυτοκινητόδρομων οδικό δίκτυο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back