ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς όριο διαγραφών χρεών και δόσεων

Εικόνα του άρθρου Εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς όριο διαγραφών χρεών και δόσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2017, 15:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου.

Στο νέο θεσμό θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπό τον όρο να είναι βιώσιμες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις. Ωστόσο θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.

«Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης». Εκτιμά, δε, πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον μηχανισμό 403.000 μικρές και μεγάλες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ώστε οφειλέτης και πιστωτές να διαμορφώσουν ελεύθερα τη συμφωνία αναδιάρθρωσης».

Η διαδικασία θα ξεκινάει με την αίτηση, η οποία θα συνοδεύεται από μία αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών καθώς και από αναλυτικά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στη συνέχεια θα ορίζεται ένας συντονιστής των διαδικασιών διαπραγμάτευσης ο οποίος τελικά θα συντάσσει και το πρακτικό περαίωσης της διαδικασίας.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας, «πτυχές του νομοσχεδίου τελούν υπό διαπραγμάτευση αναμένεται όμως μέσα στο μήνα να κατατεθεί για ψήφιση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back