ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα

Εικόνα του άρθρου Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 10:43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα» διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής στις 13 Ιουνίου στο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο», στα Γιάννενα.

Θα τραγουδήσουν: Διαλεχτή, Φαίδρα Διαμάντη, Κωνσταντίνα Καράμπα, Ηλέκτρα Ξέρρα, Κωνσταντίνα Τούνη και Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια από πολλές περιοχές της Ηπείρου – Γιάννενα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Άρτα, Πρέβεζα, Σαρακατσάνους, Κόνιτσα, Τζουμέρκα και Θεσπρωτία.

Θα συνοδεύονται από οργανοπαίκτες όπως είναι ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Τρύφωνας Αναστασίου και ο Δημήτρης Λαμπάκη, ενώ θα εμφανιστούν χορευτικά από το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Σε σχετικό σημείωμα των διοργανωτών αναφέρεται:

«Οι γυναίκες τραγουδούσαν ανέκαθεν ηπειρώτικα τραγούδια, όμως όχι δημόσια. Οι μάνες κι οι γιαγιάδες τραγουδούσαν στα μωρά τους νανουρίσματα κι άλλα τραγούδια, στο σπίτι πολυφωνικά, στη βρύση, στα αρραβωνιάσματα και τον γάμο, καθώς και μοιρολόγια.

Στις μουσικές κομπανίες και τις ζυγιές στην Ήπειρο τραγουδούσαν οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες και αργότερα τραγουδιστές άντρες.

Τον τελευταίο αιώνα -με πολλή προσπάθεια- άρχισαν γυναίκες να τραγουδούν ηπειρώτικα σε ηχογραφήσεις και ν’ ανεβαίνουν στα πατάρια/πάλκα κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέλη μουσικών οικογενειών ή προικισμένες με υπέροχες φωνές και ερμηνευτικές ικανότητες μπήκαν στο προσκήνιο της μουσικής παράδοσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναικείες παρουσίες πλήθυναν και τώρα δεκάδες γυναίκες, Ηπειρώτισσες ή μη, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με σεβασμό».

Εισιτήριο: 10 ευρώ (https://www.more.com/music/eksi-gynaikes-tragoudoun-ipeirotika/)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back