ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έξι γυναίκες τραγουδάνε Ηπειρώτικα» στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ

Εικόνα του άρθρου «Έξι γυναίκες τραγουδάνε Ηπειρώτικα» στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2024, 18:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδάνε Ηπειρώτικα» διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Ηπειρωτικής Μουσικής, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 20:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο».

Έξι νέες γυναίκες θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια 70 ετών και άνω, από όλη την Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Ζαγόρι, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία, την Κόνιτσα, το Πωγώνι αλλά και από τη Δερόπολη. Θα ερμηνεύσουν και σαρακατσάνικα τραγούδια.

Θα τραγουδήσουν η Διαλεχτή, η Φαίδρα Διαμάντη, η Κωνσταντίνα Καράμπα, η Ηλέκτρα Ξέρρα, η Κωνσταντίνα Τούνη και η Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Θα συνοδεύονται από οργανοπαίκτες όπως: Νίκος Φιλιππίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Τρύφωνας Αναστασίου και Δημήτρης Λαμπάκης – κλαρίνο, Κώστας Φιλιππίδης και Μάριος Τούμπα – λαούτο, Κώστας Κωσταγιώργος και Λάμπρος Τζόκας – βιολί, Γιώργος Ζούμπας – κρουστά και Γιώργος Χαλιλόπουλος – ακορντεόν.

Θα χορέψουν ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες και όσους αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι να παραβρεθούν στη συναυλία απηύθυνε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Στέφανος Καραπέτσης, διαχειριστής του ΔΙΚΗΜ.

«Οι γυναίκες τραγουδούσαν ανέκαθεν ηπειρώτικα τραγούδια, όμως όχι δημόσια.

Οι μάνες κι οι γιαγιάδες τραγουδούσαν στα μωρά τους νανουρίσματα κι άλλα τραγούδια, στο σπίτι πολυφωνικά, στη βρύση, στα αρραβωνιάσματα και τον γάμο, καθώς και μοιρολόγια.

Στις μουσικές κομπανίες και τις ζυγιές στην Ήπειρο τραγουδούσαν οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες και αργότερα τραγουδιστές άντρες.

Τον τελευταίο αιώνα - με πολλή προσπάθεια - άρχισαν γυναίκες να τραγουδούν ηπειρώτικα σε ηχογραφήσεις και ν’ ανεβαίνουν στα πατάρια/πάλκα κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέλη μουσικών οικογενειών ή προικισμένες με υπέροχες φωνές και ερμηνευτικές ικανότητες μπήκαν στο προσκήνιο της μουσικής παράδοσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναικείες παρουσίες πλήθυναν και τώρα δεκάδες γυναίκες, Ηπειρώτισσες ή μη, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με σεβασμό» ανέφερε.


Η εκδήλωση διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.



Προπώληση εισιτηρίων στη διεύθυνση:https://www.more.com/music/eksi-gynaikes-tragoudoun-ipeirotika/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back