ΗΠΕΙΡΟΣ

Εξάρθρωση σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ σε Αττική και Άρτα

Εικόνα του άρθρου Εξάρθρωση σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ σε Αττική και Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2018, 17:30
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σπείρα που ανατίναζε μηχανήματα ΑΤΜ, στην Αττική και στην Άρτα με την μέθοδο διοχέτευσης αερίου (PLOFKRAAK), εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. 

Ειδικότερα, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη του κυκλώματος, έξι άνδρες, ηλικίας από 22 έως 32 ετών και δύο γυναίκες 21 και 46 ετών. 

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί μία ληστεία, έξι περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, διάρρηξη καταστήματος, δύο κλοπές οχημάτων και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας. 

Από τις αστυνομικές έρευνες σε οκτώ συνολικά χώρους (οικίες και χώρους στάθμευσης οχημάτων) στην Αττική, έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, τρία οχήματα, φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ και εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης, μέσω της υδροπονικής μεθόδου.


Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ

Οι δράστες, από το Δεκέμβριο του 2017, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργούσε με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και δραστηριοποιούνταν κυρίως σε διαρρήξεις ΑΤΜ, με την μέθοδο διοχέτευσης αερίου, σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής, αλλά και της Άρτας. 

Τα μέλη της σπείρας κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και φορούσαν γάντια, ενώ διέθεταν και κατάλληλο επιχειρησιακό εξοπλισμό. Είχαν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις ληστειών για να ακινητοποιούν τα θύματα, καθώς επίσης και τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως μπουκάλες οξυγόνου, συνδεσμολογίες, λοστούς και κατσαβίδια για να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και να προκαλούν τις εκρήξεις. Παράλληλα, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «κοπέλες» όταν αναφέρονταν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και «ουρά», αναφερόμενοι σε παρουσία αστυνομικών.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει η εμπλοκή των συλληφθέντων σε συνολικά 11 περιστατικά, από τις 16 Δεκεμβρίου 2017 έως και σήμερα. Ειδικότερα, ανατινάξεις ΑΤΜ σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Βάρη, Βάρκιζα, Δάφνη, Καμίνια και Άρτα, μία διάρρηξη σε κατάστημα στην Αττική, δύο κλοπές οχημάτων και μία περίπτωση κλοπής πινακίδων σε Αττική και Άρτα, καθώς και κλοπή χρηματικού ποσού από ιδιώτη στο λεκανοπέδιο. 

Οι πέντε από τους δράστες είναι σεσημασμένοι για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των απλών και διακεκριμένων κλοπών, των ληστειών, της απειλής και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3