Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για 72 άτομα, συνολικά, εκ των οποίων 20 συνελήφθησαν, σχηματίστηκε από την Οικονομική Αστυνομία, για την μεγάλη υπόθεση νοθευμένων καυσίμων που είχαν διοχετευτεί στην αγορά της Αττικής και η οποία εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, σε παρουσίαση της υπόθεσης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, το οργανωμένο κύκλωμα δραστηριοποιείτο από τις αρχές του 2018 και είχε διακινήσει μέσω 21 πρατηρίων στην Αττική (όλων σχεδόν των εταιρειών και ανεξάρτητα), περισσότερα από 2.000 τόνους νοθευμένα καύσιμα, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 2.500.000 ευρώ περίπου.
«Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση, τα μέλη της μετέφεραν συστηματικά από την Βουλγαρία στη χώρα μας, μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, τις οποίες διακινούσαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής», δήλωσε ο κ. Δουρβετάκης, ο οποίος τόνισε ότι από την υπόθεση αυτή «επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων, ιδιοκτήτες και οδηγοί βυτιοφόρων και κάποιοι αχυράνθρωποι που φέρονταν ως διαχειριστές οκτώ εικονικών εταιρειών στην Ελλάδα, στις οποίες κατέληγαν μεγάλες ποσότητες διαλυτών, που εισάγονταν από τη Βουλγαρία, όπου είχαν στήσει δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.
Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένα 50χρονος Κύπριος, ο οποίος δεν μένει στην Ελλάδα και αναμένεται η έκδοση σύλληψης του, ενώ διώκεται και για άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα στο εξωτερικό.
Το κύκλωμα αποτελείτο από τέσσερις υποομάδες, που είχαν άμεση συνεργασία μεταξύ τους.
Οι διαλύτες από την Βουλγαρία, κατέληγαν σε δύο μεγάλες αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι Αττικής, που ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ διέθεταν συστήματα παρακολούθησης με κάμερες για να είναι δύσκολο να τις πλησιάσει κανείς. Στη συνέχεια μεταφέρονταν στα 21 πρατήρια και αναμιγνύονταν με τα καθαρά καύσιμα τα οποία αγόραζαν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, μεταφέρονταν κατευθείαν στα πρατήρια.
Με την ανάμειξη αυξανόταν ο όγκος των καυσίμων κινητήρων με φτηνές ουσίες, παρέχοντας έτσι μεγάλα κέρδη στα μέλη του κυκλώματος.
Σημειώνεται ότι τα πρατήρια που προωθούσαν τα νοθευμένα καύσιμα πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές για να προσελκύουν πελάτες.
Για τη διακίνηση των χημικών διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες τις εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποίονταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων, αλλά δεν είχαν καμία δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, που έγιναν χτες και προχθές, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
- 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων κενές περιεχομένου,
- 8 δεξαμενές κενές περιεχομένου,
- φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
- βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
- δύο επικαθήμενα και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
- κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
- το χρηματικό ποσό των 16.600 ευρώ,
- κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και φορητός υπολογιστής
Επιπρόσθετα, ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί αν κάνουν ζημιά στους κινητήρες των αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο.
Οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.