δεη πισω tc1
ΗΠΕΙΡΟΣ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων με ορμητήριο και το λιμάνι της Πρέβεζας

Εικόνα του άρθρου Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων με ορμητήριο και το λιμάνι της Πρέβεζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2016, 21:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τους εντόπιζαν στην Αττική, τους προμήθευαν με εισιτήρια του υπεραστικού ΚΤΕΛ και με προορισμούς την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα και αφού τους αφαιρούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους οδηγούσαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα) για να ταξιδέψουν για την Ιταλία. Δύο μάλιστα φορές από τύχη αποφεύχθηκε η τραγωδία καθώς ακυρώθηκαν μεταφορές μεταναστών στην Ιταλία, επειδή παρουσιάστηκαν νωρίς βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές. 

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνη έρευνα Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία με τη χρήση πλωτών μέσων και από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Έβρου.

Συνελήφθησαν στις 15-12-2016, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην οποία έλαβε μέρος και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, 13 μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί και εννέα αλλοδαποί (επτά υπήκοοι Πακιστάν, ένας Ινδίας και ένας Αλβανίας). Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα διευθυντικά μέλη καθώς και ο «καπετάνιος» (35χρονος υπήκοος Αλβανίας). Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν άλλα επτά μέλη της οργάνωσης, πέντε ημεδαποί και δύο αλλοδαποί (υπήκοος Ινδίας και Πακιστάν).

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες από αρχές του έτους, είχαν συγκροτήσει δομημένο εγκληματικό κύκλωμα, με διακριτούς ρόλους που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς με δύο τρόπους.

Ο πρώτος, αφορούσε την έξοδο από την Χώρα μας, διά θαλάσσης με τη χρήση πλωτών μέσων από παράκτια περιοχή της Πρέβεζας, με τελικό προορισμό την Ιταλία. 

Ο δεύτερος, αφορούσε την είσοδο αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία, μέσω του ποταμού Έβρου.

ΑΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ

Ως προς τον πρώτο τρόπο δράσης, μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. 

Ακολούθως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι διακινούμενοι, καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές, είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία καθώς επίσης τους ασκούσαν σωματική βία όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης.

Το τελευταίο στάδιο της παράνομης διακίνησης προς την Ιταλία, περιελάμβανε την επιβίβαση των αλλοδαπών σε σκάφος, το οποίο λόγω της κακής μηχανολογικής κατάστασης και της παντελούς έλλειψης σωστικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τη έλλειψη πιστοποιητικού ναυτικής ικανότητας του «καπετάνιου», έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.

Απογευματινές ώρες της 14-12-2016, 33 υπό διακίνηση αλλοδαποί (25 υπήκοοι Θιβέτ, επτά Πακιστάν και ένας Ινδίας), οδηγήθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα), παρελήφθησαν από τον 35χρονο «καπετάνιο» και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος. Στη συνέχεια αναχώρησαν με προορισμό την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης. Σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν το σκάφος ανοικτά των Παξών, το προσέγγισαν, το ακινητοποίησαν και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 

Κατά τον ίδιο χρόνο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν ταυτόχρονα σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα πλωτό σκάφος, 5 αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων 

Περαιτέρω εξακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση στον πρώτο τρόπο δράσης της, οργάνωσε από τον Ιανουάριο δύο φορές σχέδιο παράνομης διακίνησης, προβαίνοντας για το σκοπό αυτό σε αγορές σκαφών και σε μεταφορές αλλοδαπών στην περιοχή της Πρέβεζας, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσουν την διαδικασία λόγω διαφόρων «τεχνικών» προβλημάτων.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ως προς τον δεύτερο τρόπο δράσης, όπως προέκυψε από την έρευνα, τα αλλοδαπά μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, δραστηριοποιούντο στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών από την Τουρκία μέσω Έβρου. 

Τα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς που μόλις είχαν αφιχθεί στη χώρα και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους όπου κρατούντο προσωρινά μέχρι την ημέρα αναχώρησης για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, πλησίον του ποταμού Έβρου. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα και παραλαμβάνονταν από άλλα μέλη που τους μετέφεραν με οχήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό «κράτηση» μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Η συνολική αμοιβή που αξίωνε η εγκληματκή οργάνωση για την διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-2.500 ευρώ, κατ' άτομο.

Τέλος, εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 αλλοδαπών ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100 αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back