ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Ευρώπη: Το φονικό πέρασμα της καταιγίδας Κιαράν

Εικόνα του άρθρου Δυτική Ευρώπη: Το φονικό πέρασμα της καταιγίδας Κιαράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 21:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η καταιγίδα Κιαράν έπληξε τη δυτική Ευρώπη την Πέμπτη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και αναγκάζοντας σχολεία να κλείσουν, αεροδρόμια και τρένα να ακυρώσουν πτήσεις και δρομολόγια.

Ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω του στη Γαλλία, ενώ ένας δεύτερος θάνατος αναφέρθηκε στη Χάβρη, σύμφωνα με τις αρχές.

Πτώσεις δέντρων προκάλεσαν επίσης τον θάνατο μιας γυναίκας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη και ενός άλλου στο νότιο τμήμα της Ολλανδίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βελγική πόλη Γάνδη -ένας πεντάχρονος και μια 64χρονη Γερμανίδα που επισκέφθηκε τη χώρα- ανακοίνωσε η εισαγγελία. Και οι δύο θάνατοι προκλήθηκαν από πτώση κλαδιών.

Στη Γαλλία, 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αρχές στο Φινέστρε, στη Βρετάνη, κάλεσαν τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τους ανέμους που έφταναν τα 207 χλμ/ώρα, οδηγώντας σε αναφορές για κύματα ύψους 20 μέτρων στα ανοικτά των ακτών.

Η καταιγίδα Κιαράν προκλήθηκε από ένα ισχυρό ρεύμα πίδακα που σάρωσε από τον Ατλαντικό, εξαπολύοντας ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους που έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ιρλανδία και σε τμήματα της Βρετανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτός από τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά πυροσβέστες, είχαν τραυματιστεί. Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά στη βόρεια γαλλική πόλη Ρουμπέ, είπε.

Περίπου 1.300 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε καταυλισμούς ή καταφύγια, ενώ πολλά σπίτια εκκενώθηκαν στην πόλη Μπρεστ μετά την πτώση ενός γερανού, ανέφερε νωρίτερα ο Νταρμανέν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ' όλα αυτά, η καταιγίδα στη Γαλλία έδειξε κάποια σημάδια ύφεσης, με την μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France να μειώνει τον συναγερμό για ισχυρούς ανέμους στις περιοχές Μαχ, Φινιστέρ και Cotes d'Armor από κόκκινο σε πορτοκαλί.

Στη Βρετανία, τα Νησιά της Μάγχης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το BBC να αναφέρει ότι παράθυρα είχαν τιναχτεί στον αέρα και μία στέγη είχε ξηλωθεί από ένα σπίτι στο Τζέρσεϊ, αναγκάζοντας οικογένειες να μετακομίσουν σε κοντινά ξενοδοχεία.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από και προς το Άμστερνταμ, ενώ ακυρώθηκαν επίσης δρομολόγια τρένων από την ολλανδική πρωτεύουσα προς το Παρίσι και έκλεισαν οι ναυτιλιακές οδοί στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων AENA δήλωσε ότι ακυρώθηκαν 42 πτήσεις στην Ισπανία.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET εξέδωσε επίσης κόκκινες προειδοποιήσεις την Πέμπτη για τις βόρειες περιοχές της Γαλικίας και της Κανταβρίας, όπου αναμένονταν κύματα ύψους έως και 9 μέτρων.

Mε πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back