Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύσκολα τα πράγματα στο δημόσιο σύστημα υγείας

Εικόνα του άρθρου Δύσκολα τα πράγματα στο δημόσιο σύστημα υγείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2021, 21:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επισκέφθηκε η Μερόπη Τζούφη μαζί με τον πρώην βουλευτή Χρήστο Μαντά και τα μέλη της ΟΜ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παχατουρίδη, Δημήτρη Τζιάλλα και Λάμπρο Παπανδρέου.

Στη συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Νίκο Κατσακιώρη, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί το ζήτημα της πίεσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με την κα Τζούφη να σημειώνει ότι «μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, διασωληνώνοντας ασθενείς ακόμα και στους διαδρόμους. Η ενίσχυση των ΜΕΘ είναι επιτακτική, δεδομένου ότι και στο ΠΓΝΙ υπάρχουν μόνο δύο κενές κλίνες».

Η βουλευτής επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μόνιμους διορισμούς γιατρών, κάνοντας ειδική αναφορά στη μετακίνηση προσωπικού από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ήδη επτά γιατροί μετακινήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Επεσήμανε δε την ανάγκη να παραταθούν όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού μέχρι το πέρας της πανδημίας, όπως και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις παραιτήσεις ειδικευόμενων ιατρών λόγω των εξαντλητικών εφημεριών, ενώ ο Χρήστος Μαντάς έθιξε το ζήτημα της επικείμενης μείωσης του προσωπικού του ΠΓΝΙ εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα προέτρεψε τον διοικητή να ασκήσει πίεση στο υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν εγκαίρως τα κενά που θα προκύψουν σε πολλές κλινικές. Επίσης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων στην υγεία είναι μικρότερος σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Ο Δημήτρης Τζιάλλας αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού και στην μη αξιοκρατική επιλογή στελεχών στις διευθυντικές θέσεις, προτείνοντας την ενεργοποίηση των «παγωμένων» κρίσεων. Ο Λάμπρος Παπανδρέου έθιξε την παλαιότητα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των κλινικών, επισημαίνοντας την ανάγκη αντικατάστασης ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέλος, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω μείωση των χειρουργείων. Όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Παχατουρίδης, η αναβολή τακτικών και προγραμματισμένων επεμβάσεων προκαλεί ανησυχία τόσο στο υγειονομικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι ασθενείς είτε στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα είτε αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back