ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Εικόνα του άρθρου Δύο στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 17:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «μήνας γιαννιώτικης αργυροτεχνίας» ξεκίνησε, και οι εμπλεκόμενοι φορείς έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου (συνοδεία αναμνηστικής φωτογραφίας): ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μηνάς Πασχόπουλος, ο προϊστάμενος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Γιάννης Δρίνης, η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Αλεξάνδρα Ράπτη, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ Νίκος Γκόλας, ο πρόεδρος του Σωματείο Αργυροτεχνών Ιωαννίνων Κώστας Ζερβός, και η εκπρόσωπος της ΔΥΠΑ Ηπείρου Μαρία Κωνσταντίνου.

Όλοι τους εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον κλάδο της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας. Ο κ. Μπέγκας θύμισε το παρελθόν, και δη το γεγονός ότι κατά τη θητεία του ως δήμαρχος την περίοδο 2014-2019 λειτούργησε η διαδραστική αίθουσα ανάδειξης της αργυροχοΐας στο ΚΕΠΑΒΙ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, όπως και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο βέβαια έγινε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Ο δήμαρχος έθεσε επί τάπητος δύο προκλήσεις: την ένταξη της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και την ίδρυση σχολής αργυροτεχνίας σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αυτή τη στιγμή, στα Γιάννενα, από φέτος και μετά από δέκα χρόνια, λειτουργεί από τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-πρώην ΟΑΕΔ) σχολή αργυροτεχνίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back