Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο μήνες στη Μόσχα

Εικόνα του άρθρου Δύο μήνες στη Μόσχα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2016, 22:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και τα κειμήλια της ορθοδοξίας που συνδέονται με αυτήν θα συστήσουν στους Ρώσους τα Γιάννενα, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί στη Μόσχα από 15 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Την έκθεση διοργανώνουν ο δήμος Ιωαννιτών και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη συνεργασία του ΚΕΠΑΒΙ, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την εθελοντική συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.  
Τον δρόμο προς τη Μόσχα ανοίγει το ¨ελληνορωσικό έτος 2016", ένα σύμφωνο φιλίας σε πολλά επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Το ελληνικό πρόγραμμα "έτος Ελλάδας στη Ρωσία" ξεκίνησε τον Απρίλιο με την έκθεση της αρχαϊκής Κόρης του Μουσείο της Ακρόπολης στο Μουσείο Ερμιτάζ. Το "ελληνορωσικό έτος" δεν διαθέτει ίδιο προϋπολογισμό. Συνεπώς οι όποιες προτάσεις που κατατίθενται από φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δράση αυτή των Ιωαννίνων, η οποία θα καλυφθεί κυρίως από χορηγούς.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ και ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας μίλησαν για το εγχείρημα.
"Είχαμε τη χαρά και την τιμή, το υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει την πρότασή μας σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στη Ρωσία», είπε ο δήμαρχος. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις των Ιωαννίνων με τη Ρωσία. "Δεν είναι μακρινές οι εποχές που ηπειρώτες μεγαλέμποροι δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία" τόνισε. Έκανε δε γνωστό πως η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Ζαγορίου και Ζίτσας ετοιμάζουν βιβλίο για τους ηπειρώτες εμπόρους της Ρωσίας. «Πολύ σημαντική για την προβολή της γιαννιώτικης τέχνης, του πολιτιστικού και τουριστικού αγαθού του τόπου μας», χαρακτήρισε την έκθεση ο μητροπολίτης Μάξιμος. Για μια "ποιοτική κεντρική ιδέα" έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο κ. Σουέρεφ.
Η έκθεση θα συνδυάζει παλιά με σύγχρονα έργα από τους πιο ταλαντούχους αργυροχόους της περιοχής των Ιωαννίνων. Στα εκθέματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται χαρακτηριστικά και σπάνια χειροποίητα έργα της γιαννιώτικης τέχνης, εκκλησιαστικά αντικείμενα και κοσμήματα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η διεύθυνση της Πινακοθήκης και το τμήμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου  σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης στη προσπάθεια αυτή έχει συμβάλλει οικιοθελώς και ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικού και τεχνικού εξειδικευμένου προσωπικού της πόλης. Το όλο εγχείρημα συντονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας.
Και βέβαια πολιτισμός και τουρισμός πάνε χέρι χέρι. "Επιδίωξή μας είναι η διείσδυση στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη επιλογών της ρωσικής αγοράς στόχου" ανέφερε ο κ. Γκόλας. Προς την κατεύθυνση αυτή, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα γίνει ειδική εκδήλωση παρουσίασης του προορισμού της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. «Η παρουσία μας στη Μόσχα αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για πολιτιστική και τουριστική προβολή αλλά και για επιχειρηματική. Είναι ένα βήμα γι’  αυτό που ονομάζουμε διπλωματία των πόλεων», κατέληξε ο κ. Γκόλας και κάλεσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να κινητοποιήσει τα μέλη του ώστε να συμμετάσχουν στη γιαννιώτικη αποστολή στη Ρωσία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back