Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο έργα αποχέτευσης σε Θεσπρωτικό και Δήμο Ν. Σκουφά

Εικόνα του άρθρου Δύο έργα αποχέτευσης σε Θεσπρωτικό και Δήμο Ν. Σκουφά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2017, 01:51
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο έργα αποχέτευσης εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. «Ήπειρος 2014-2020»: σε χωριά του Δήμου Ν. Σκουφά στην Άρτα και στην περιοχή του Θεσπρωτικού. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι «για μας το πρώτο που πρέπει να γίνει στον Αμβρακικό είναι να θωρακιστεί από όλες τις μεριές με τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να μη καταλήγει τίποτε και να ρυπαίνει  τον κόλπο». Ο δήμαρχος Ν. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό. Με δεδομένο ότι τα τρία χωριά που έχουν ενταχθεί (Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά) είναι χωριά δίπλα στον Αμβρακικό, μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για την ποιότητα ζωής των δημοτών μας» και τέλος, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, τόνισε: « «Ήταν ένα πάγιο αίτημα της πόλης του Θεσπρωτικού. Όπως γνωρίζετε είναι ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, συνεκτικά δομημένος, οπότε όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν προβλήματα στη διαχείριση των λυμάτων. Ο Δήμος έχει εκτελέσει τη μελέτη του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, την ωρίμασε, την κατέθεσε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου με τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα». Τα δύο έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 15 εκατ. ευρώ:

Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 12.692.296 ευρώ που περιλαμβάνουν τα έργα των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου, Ακροποταμιάς και της μεταφοράς τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) – μήκους 26 χλμ. και τα έργα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστούν σε δημοτική έκταση, και τα  έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η ΕΕΛ θα επεξεργάζεται τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου και Ακροποταμιάς, καθώς και τα λύματα από τους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου, Κολομοδίων και Ανθότοπου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020.  Η εφαρμοζόμενη μέθοδος επεξεργασίας θα είναι το σύστημα της Ενεργού Ιλύος με παρατεταμένο αερισμό (Extended Aeration) με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος. Επίσης, περιλαμβάνει τις συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης (900 τεμ. συνολικά).

Εσωτερικό δίκτυο  αποχέτευσης  ακαθάρτων  στον  οικισμό  Θεσπρωτικού  της  Τ. Κ.  Θεσπρωτικού  του  Δήμου  Ζηρού», προϋπολογισμού 1.865.500 ευρώ.  To συνολικό μήκος της διασωλήνωσης φτάνει τα  7594 μ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back