Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δύο αδέρφια, ένας δρόμος και ένα πάρκο

Εικόνα του άρθρου Δύο αδέρφια, ένας δρόμος και ένα πάρκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2019, 11:31
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους κεντρικούς δρόμους στο ανατολικό τμήμα των Ιωαννίνων, η οδός Κατσάρη, έχει πάρει το όνομά του Χρήστου, ενός από τα αδέρφια με καταγωγή από το Καλέντζι.

Ο Χρήστος γεννήθηκε το 1902. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Κώστας, ήταν ήδη 22 χρονών τότε. Είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα και αργότερα, θα ξεκινούσε επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα και θα γίνει μέγας δωρητής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, με δωρεά για το πνευματικό της κέντρο και την αίθουσα «Κ. Κατσάρη».

Ο δρόμος όμως, έχει το όνομα του Χρήστου. Αρχικά, ονομαζόταν οδός Παμβώτιδας και αργότερα, στη δεκαετία του ’80 πλέον, πήρε το όνομα του Κατσάρη, ο οποίος μάλιστα ήταν εν ζωή τότε (πέθανε το 1982).

Ο Χρήστος Κατσάρης ήταν υπάλληλος σε αεροπορική εταιρία, απέκτησε όμως σημαντική περιουσία με ακίνητα στο Μαρούσι, στο κέντρο της Αθήνας και στην Πλάκα. Ένα οικόπεδο στην πλατεία Κάνιγγος, παραχωρήθηκε για να χρηματοδοτηθούν έργα στα Γιάννενα. Συγκεκριμένα, ο διαθέτης όρισε τα έσοδα να διατεθούν για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής και με αυτά τα χρήματα δημιουργήθηκε το πάρκο Κατσάρη.

Επίσης, φρόντισε να γίνουν υποδομές και στο χωριό του.

Προτομές και των δύο αδερφών, βρίσκονται  στο πάρκο, φιλοτεχνημένες αμφότερες από τον Κώστα Καζάκο, με διαφορά επτά ετών.

Ένας μικρότερος δρόμος, στην πρώην πλατεία Χατζηκώστα, νυν Κ. Μητσοτάκη, φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Κατσάρη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back