ΘΕΑΤΡΟ

Δωδωναία Σκηνή: «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια»

Εικόνα του άρθρου Δωδωναία Σκηνή: «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2023, 18:47
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η θεατρική ομάδα «Δωδωναία Σκηνή» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης επιστρέφει με μια νέα παραγωγή, με την κοινωνική κωμωδία: «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», η οποία ξεκινά την περιοδεία της σε κοινότητες του Δήμου.

Πρόκειται για μια «λαϊκή επιθεώρηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της, Γιώργος Αρμένης.

Τη σκηνοθεσία κάνει ο Δημήτρης Κατσάνος, ο οποίος έχει και την οργανωτική διεύθυνση της ομάδας. Στην παράσταση που διαρκεί 95’, συμμετέχουν συνολικά 15 ερασιτέχνες ηθοποιοί που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα «Δωδωναία Σκηνή», η οποία δημιουργήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης τον χειμώνα του 2021.

Παίζουν (αλφαβητική σειρά): Τζένη Βαγενά, Σπύρος Βάρφης, Βασίλης Βώττης, Σάββας Δεμιρτζόγλου, Μάνθα Δόση, Βασιλική Ζδράβου, Κώστας Ζιάκκας, Ελένη Κόλλια, Όλγα Κωστούλα, Ηλίας Λαδόπουλος, Μαρία Νταλαούτη, Ελένη Ντάσιου, Κώστας Παππάς, Ελένη Σολούπη και Αλεξάνδρα Τάτση

Το έργο παρακολουθεί τη ζωή τριών φίλων, που ξεκίνησαν από ένα χωριό των Ιωαννίνων και διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, χαράσσοντας ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πορεία. Ο πρώτος φεύγει μετανάστης στην Αμερική, ο δεύτερος αφήνει γυναίκα και παιδιά για να γίνει αντάρτης, ενώ ο τρίτος και πιο καταφερτζής, αναρριχάται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Το έργο είναι μια χιουμοριστική αναπαράσταση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με αναφορές στις κοινωνικές και πολιτικές της προεκτάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα. 

«Το 'Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια' πρωτογράφτηκε το 1979 οπότε και πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο μιας και τα όσα στηλιτεύει και διακωμωδεί, ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα του 2023. Στην πιο πρόσφατη γραφή του έργου προστέθηκαν ατάκες και συμβάντα που απεικονίζουν το σήμερα, τα οποία τονίζουν τη διαχρονικότητα και την αέναη επανάληψη των γεγονότων που στιγματίζουν αυτή τη χώρα και τη ζωή των παιδιών της» σημειώνεται.

Τη μουσική έχει κάνει ο Χρήστος Λεοντής, βοηθός σκηνοθέτης η Ελένη Σολούπη, αφίσα/γραφιστικά ο Μιχάλης Διαμάντης, ηχοφωτιστική κάλυψη: Λευτέρης και Βαγγέλης Τζοβάρας. Τα κοστούμια της παράστασης έχουν επιμεληθεί τα μέλη της ομάδας.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Τετάρτη, 19 Ιουλίου - Κοπάνη

Τρίτη, 25 Ιουλίου – Πέρδικα

Δευτέρα, 31 Ιουλίου- Άγιος Νικόλαος

Πέμπτη, 10 Αυγούστου – Κρυφοβό

Κυριακή, 13 Αυγούστου – Αχλαδέα

Τετάρτη, 16 Αυγούστου - Έλαφος

Παρασκευή, 18 Αυγούστου - Σενίκο

Σάββατο, 19 Αυγούστου - Αβγό

Κυριακή, 20 Αυγούστου - Δωδωνούπολη

Δευτέρα, 21 Αυγούστου - Πολύγυρος

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τέλος, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης ευχαριστεί τον συγγραφέα του έργου Γιώργο Αρμένη, για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back