ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Doomsday Clock: Παραμένουν τα 90 δευτερόλεπτα πριν τα «μεσάνυχτα»

Εικόνα του άρθρου Doomsday Clock: Παραμένουν τα 90 δευτερόλεπτα πριν τα «μεσάνυχτα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2024, 22:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν και φέτος το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock ) στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα (το θεωρητικό σημείο του αφανισμού) αναφέροντας τις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής.

Οι επιστήμονες έθεσαν το ρολόι με βάση «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της: πυρηνικές απειλές, κλιματική αλλαγή και ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

Το Bulletin of the Atomic Scientists ανέφερε ότι η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δαπανούν τεράστια ποσά για να «επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια» - γεγονός που προσθέτει στον «πανταχού παρόντα κίνδυνο πυρηνικού πολέμου λόγω λάθους ή λανθασμένου υπολογισμού».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε επίσης έναν «πανταχού παρόντα κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», όπως και η έλλειψη δράσης για την κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την «κακή χρήση» των αναδυόμενων βιολογικών τεχνολογιών και των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σικάγο δημιούργησε το ρολόι το 1947 κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά ήταν η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου. Το Bulletin of the Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back