Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δίνουν πράσινο φως στην εργοδοτική αυθαιρεσία»

Εικόνα του άρθρου «Δίνουν πράσινο φως στην εργοδοτική αυθαιρεσία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2020, 17:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «την ίδια ώρα που δίνει το πράσινο φως στην εργοδοτική αυθαιρεσία, προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης» των εργατικών δικαιωμάτων, ανακοινώνοντας μέτρα που είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Συμπληρώνει ότι «η ομολογία ενοχής του Υπουργού Εργασίας για τις 41.000 απολύσεις από τις αρχές Μάρτη είναι υποκριτική, αφού η εργοδοσία έχει το «ελεύθερο» της κυβέρνησης να εντείνει την επίθεση. Τα 800 ευρώ του έκτακτου επιδόματος, δεν είναι δώρο της κυβέρνησης, είναι δικά μας λεφτά, από τη δική μας φορολογία προέκυψαν».

Καταθέτει δέσμη αιτημάτων:

Ακύρωση αναδρομικά όλων των απολύσεων από 25 Φλεβάρη.

  • Καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Αυστηροποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το Δώρο του Πάσχα.
  • Έκτακτο επίδομα για όλους τους μη επιδοτούμενους ανέργους.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
  • Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας! Ερχόμαστε σε επαφή με τα σωματεία μας.

Τηλέφωνο Καταγγελιών Εργατικού Κέντρου: 26510 32513


Επίσης, το Εργατικό Κέντρο έχει έρθει σε επαφή με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την Επιθεώρηση Εργασίας και κάνει εξορμήσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ κ.α

«Γνωρίζουμε καλά την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στους χώρους δουλειάς. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για παρεμπόδιση εργαζομένων να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού για τη φύλαξη των παιδιών τους. Εργαζόμενοι εξωθούνται να πάρουν την κανονική τους άδεια ή εξαναγκάζονται να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών» τονίζει μεταξύ άλλων.

Συμπληρώνει ότι «σε επιχειρήσεις που έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, όπως τα σούπερ-μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων, έχουμε πολλές καταγγελίες για ατέλειωτες υπερωρίες και εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς» και ότι στον επισιτισμό, έχουν αυξηθεί «δραματικά οι απολύσεις,  εφαρμόζεται κατά κόρον η εκ περιτροπής εργασία και η υποαπασχόληση, με εκατοντάδες εργαζόμενους να αμείβονται χαμηλότερα, να βρίσκονται στον αέρα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back