ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To δίλημμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Εικόνα του άρθρου To δίλημμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 14:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγιδευμένη ανάμεσα στον επίμονο πληθωρισμό και την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση την Πέμπτη σχετικά με το αν θα σταματήσει το ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων της εν μέσω ανησυχητικών ενδείξεων ότι η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση.

Η απόφαση έρχεται καθώς η ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος σειράς αυξήσεων των επιτοκίων τους με στόχο την καταστολή του πληθωρισμού - και ελπίζοντας ότι η ζημία στην οικονομική ανάπτυξη από το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν είναι πολύ εκτεταμένη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τελευταία απόφαση για τα επιτόκια θα ληφθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, μια αλλαγή από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων σηματοδοτούνταν εκ των προτέρων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του 5,3% στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο της τράπεζας του 2%, στερώντας από τους καταναλωτές την αγοραστική τους δύναμη και συμβάλλοντας στην οικονομική στασιμότητα που έχει διατηρήσει την ανάπτυξη λίγο πάνω από το μηδέν φέτος -ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μια 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες - Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία - είδαν συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο στον τομέα των υπηρεσιών, ακόμη και στο τέλος ενός ισχυρού τουριστικού καλοκαιριού στην Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις έρευνες της S&P Global για τους διευθυντές αγορών.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποίησης που πλήττει ιδιαίτερα τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει τις προοπτικές είναι η πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του ενισχυμένου δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η οικονομική αδυναμία θα πλήξει την Ευρώπη και την Κίνα. Στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να καταφέρει μια «ήπια προσγείωση», ολοκληρώνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων της χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στις ΗΠΑ -στο 3,7%- από ό,τι στην Ευρώπη, παρά την ανοδική ώθηση από τις τιμές της βενζίνης τον Αύγουστο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια για να πατάξουν τον πληθωρισμό που ξέσπασε αφότου η απότομη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 επιβάρυνε τις αλυσίδες εφοδιασμού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υψηλότερα.

Με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back