Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

To Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές Αυλώνα

Εικόνα του άρθρου To Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές Αυλώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 13:01
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» θα γίνει φέτος σε ένα διαφορετικό χώρο: στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, από 4-7 Ιουλίου 2023.

Η διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του ΠΤΝ, πηγαίνει φέτος σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο από τους συνηθισμένους, κάνοντας ταυτόχρονα μια σαφή «δήλωση προθέσεων».

Φέτος φέρει τον τίτλο «Γλώσσα και Ενσυναίσθηση» και οι ενδεικτικές θεματικές είναι:

-Η ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα

-Οι βασικές αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης

-Η γλώσσα σε εποχές κρίσης

-Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας

-Η επικοινωνία στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας

-Ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη

-Η λογοτεχνία και η τέχνη στην υπηρεσία της ενσυναίσθησης

-Λόγος, τέχνες και ετερότητα

Το πρόγραμμα ειδικά φέτος, απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα, καθώς επίσης σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής δράσης πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Καταλειφός, σε σκηνοθεσία Πάνου Μανωλίτση (Production House). Το σκίτσο της αφίσας του προγράμματος σχεδίασε ο Στάθης Σταυρόπουλος. Τη συνολική επιμέλεια του έντυπου υλικού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει η Βασιλική Κλείτσα από το Τμήμα Εκδόσεων – Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας και associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard.

Σε μήνυμά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η δράση πραγματοποιείται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα και απευθύνεται αποκλειστικά στους κρατούμενους του Σωφρονιστικού Καταστήματος, σε υπαλλήλους του καταστήματος, εκπαιδευτικούς του σχολείου των φυλακών και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του. Η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back