Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για την αιματοχυσία στη Γάζα (upd)

Εικόνα του άρθρου Διεθνείς αντιδράσεις για την αιματοχυσία στη Γάζα (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2018, 22:02
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει «αμέσως» να προβαίνει σε «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ «να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες».


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε με τη σειρά της την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα» κατήγγειλε με μήνυμά της στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο. «Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».


Η ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία απηύθυνε έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή..

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (...) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.


Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας,  ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».  


Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ενόψει της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλεί αποτροπιασμό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» και πως «ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούνται να αναλάβουν άμεσα διεθνή πρωτοβουλία ειρήνευσης».

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ειρηνική συνύπαρξη των 2 κρατών» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.


ΤΟ ΚΚΕ

"Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη νέα σημερινή δολοφονική επίθεση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που είχε σαν αποτέλεσμα, ήδη, να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εκατοντάδες παιδιά, από αυτή τη δολοφονική μηχανή που ονομάζεται Ισραήλ" δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, που πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε προκειμένου να καταγγελθεί η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Euronews


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back