ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαμαρτυρία και… πληρωμή

Εικόνα του άρθρου Διαμαρτυρία και… πληρωμή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2017, 14:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χατζηκώστα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν επίσχεση εργασίας από τις 15 Αυγούστου και μετά, για τις αργίες και τα νυχτερινά του 2013-2014. Λίγη ώρα μετά, με ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που κατέθεσαν στο νόμο για την Υγεία, στο άρθρο 108, η ίδια και ο επίσης βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς μαζί με άλλους βουλευτές, ρυθμίζεται η καταβολή των εφημεριών και υπερωριών στο Χατζηκώστα και συγκεκριμένα: η αποζημίωση υπερωριών (νυχτερινών και εξαιρέσιμων) νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τα έτη 2013-2015, η αποζημίωση εφημεριών ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού για τα έτη 2014-2015, όπως έχει ρυθμιστεί και για άλλα νοσοκομεία, η καταβολή στους άνω δικαιούχους των οφειλόμενων κατά παρέκκλιση της διάταξης του ν.496/1974, η επίκληση της οποίας εμπόδιζε την έγκριση χρηματικών ενταλμάτων. Η κα Τζούφη συμπληρώνει ότι «οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αποζημιωθούν από ίδια έσοδα του Φορέα έτους 2017».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για θέσπιση αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που συνεχίζει να διατηρεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ακόμα, οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στην τραπεζαρία του νοσοκομείου. 

«Τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε στο μισό η δαπάνη φαγητού για κάθε ασθενή και εξακολουθεί να ισχύει. Επιπλέον συνεχίζεται το απαράδεχτο γεγονός στις δομές όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, η διανομή φαγητού να γίνεται μια φορά την ημέρα» και συμπληρώνουν ότι οφείλονται πολλά ρεπό στους έξι μόνιμους τραπεζοκόμους, καθώς και στους τέσσερις μαγείρους (πάνω από 400), ενώ με ελαστικές σχέσεις εργασίας απασχολούνται βοηθοί μαγείρων, τραπεζοκόμοι κ.α.

«Αυτή είναι η πραγματική ¨κανονικότητα¨ που βιώνουν εργαζόμενοι στην τραπεζαρία. Το προσωπικό στην τραπεζαρία, μόνιμοι και συνεργείο δεν φτάνει ούτε για την οριακή λειτουργία της» τονίζουν και ζητούν «οι συνάδελφοι που για πέντε χρόνια εργάζονται από το ιδιωτικό συνεργείο στην τραπεζαρία να συνεχίσουν να εργάζονται στο Νοσοκομείο με σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα. Από την κατάσταση που περιγράψαμε αποδεικνύει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι απαραίτητοι για την οριακή και αξιοπρεπή λειτουργία της τραπεζαρίας».





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back