Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διάλεξη στην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή

Εικόνα του άρθρου Διάλεξη στην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2021, 13:10
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διάλεξη του Θεοφάνη Τάση, λέκτορα Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας (Alpen-Adria Universität, Αυστρία), με τίτλο: «Διορθώνοντας τη φύση, θεραπεύοντας τον άνθρωπο-Η ανθρώπινη αναβάθμιση ως ίαση και ηθικό καθήκον» διοργανώνουν το Εργαστήριο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διεπιστημονικής Κριτικής (Crisis Lab) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η διάλεξη θα γίνει τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στις 20:30, στη νέα έδρα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, το κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής.

Και μια «γεύση» της διάλεξης: Για ποιο λόγο είναι επιθυμητή η ανθρώπινη αναβάθμιση ως υπέρβαση της φύσης του ανθρώπου και υπό ποια έννοια συνιστά ένα δέον; Μήπως σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι υπερανθρωπιστές η ριζική αναβάθμιση εκτός από ανεπιθύμητη και επιβλαβής, είναι επίσης ανήθικη;

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα είδη ανθρώπινης αναβάθμισης και ακολούθως θα συζητηθούν δυο διαφορετικές γραμμές επιχειρηματολογίας υπέρ αυτής ασκώντας κριτική σε αμφότερες. Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία αναπτύσσουν σε διαφορετικές εκδοχές ο John Harris και ο Αllen Buchanan, η ανθρώπινη συνθήκη καθαυτή συνιστά νόσο και η αναβάθμιση αποτελεί την ίασή της. Σύμφωνα με τη δεύτερη γραμμή επιχειρηματολογίας, την οποία αναπτύσσουν οι Nick Bostrom και Julian Savulescu, η αναβάθμιση συνιστά ηθικό καθήκον λόγω της βιολογικής ανισοκατανομής των ικανοτήτων και ιδιοτήτων του ανθρώπου η οποία πρέπει να γίνει δίκαιη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back