ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αντιδράσεις από την Πανσπουδαστική

Εικόνα του άρθρου Διαγραφές φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αντιδράσεις από την Πανσπουδαστική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 12:28
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Πανσπουδαστική (οι εκλεγμένοι-ες της στους φοιτητικούς συλλόγους) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τμήματα όπως το Μηχανικών Η/Υ και Ιστορικό-Αρχαιολογικό, ανακοίνωσαν πως θα προχωρούν σε διάγραφες φοιτητών εφαρμόζοντας όριο φοίτησης ν+ν/2 για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και αργότερα.

Η φοιτητική παράταξη καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει κανένα «ουσιαστικό μέτρο για να στηρίξει τους φοιτητές που για διάφορους κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» και πως τα τμήματα «αποφασίζουν να λειτουργήσουν ως «λαγοί» για την εφαρμογή των αντεκπαιδευτικών πολιτικών των κυβερνήσεων. Παρά τα χοντρά ψέματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση της ΝΔ για να στηρίξει το αφήγημα για «αιώνιους φοιτητές» που δήθεν κοστίζουν στο πανεπιστήμιο, ενώ δεν δικαιούνται κανένα φοιτητικό προνόμιο (πχ πάσο ή συγγράμματα) η πραγματικότητα τους διαψεύδει.  Η πρεμούρα για διαγραφές φοιτητών σχετίζεται με το ότι ένας εργαζόμενος χωρίς πτυχίο αποτελεί φθηνότερη επιλογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον προτιμούν να προσλαμβάνουν φθηνό και αναλώσιμο προσωπικό χωρίς πτυχίο αλλά με τις ‘δεξιότητες’ που σε κάθε φάση έχει ανάγκη η επιχείρηση για να αυξήσει το κέρδος της».

Επίσης, αναφέρει και τη συσχέτιση με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως υποδοχείς «πελατείας διαγραμμένων φοιτητών».


ΣΧΟΛΙΑ
Κωνσταντίνος
Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε με μνημόνια, μειώσεις μισθών, και συνεχιζόμενη ακρίβεια στα πάντα, και σε συνδυασμό αν υπάρχουν και άλλα παιδιά που σπουδαζουν και ενδεχομένως σε άλλη πόλη μέσα στην ίδια οικογένεια πως είναι δυνατόν και να θέλει ένα παιδί να τελειώσει τόσο γρήγορα; Τα παιδιά σήμερα δουλεύουν για να βοηθήσουν να τελειώσουν ανθρώπινα της σπουδές τους με αποτέλεσμα να μην έχουν και το απαιτούμενο χρόνο για διάβασμα. Γιατί καταδικαζεται τους νέους; Γιατί καταδικαζεται όλα τα χρόνια που πέρασαν στα θρανία; Γιατί οι καθηγητές κόβουν σε ένα μάθημα όλους τους φοιτητές; Για να είναι αρεστοί; Αφήστε τους νέους στα όνειρα τους που τα έχετε καταστρέψει και πάρτε πίσω όλες αυτές τις ακραίες αποφάσεις όχι μόνο στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αλλά από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έχετε αποφασίσει να καταδικασετε τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια για να πανε στα ιδιωτικά. Με τι χρήματα όταν έχει γονατίσει η ελληνική φτωχή οικογένεια; Θέλετε να πηγαίνουν στα ιδιωτικά άτομα με χρήματα του μπαμπά που δεν έχουν ούτε τις στοιχειώδεις γνώμη από το λύκειο, άτομα που έχουν αποτύχει στις πανελλήνιες αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Αφήστε τα παιδιά μόλις τελειώσουν να δίνουν τα μαθήματα που χρωστάνε σιγά σιγά και θα τελειώσουν.
Αιρετικός
Οι φοιτητες που παράλληλα δουλεύουν μπορουν επιλεξουν τη μερικη φοιτηση, διπλασθαζιντας ετσι τα χρονια σπουδων. Καποτε η πανσπουδαστικη ειχε συνθημα πρωτοι στους αγωνες πρωτοι στα γραμματα. Τι εχετε να εξτε για φοιτητες που ειναι στον χεκατο και βαλε χρονο σπουδων η ακομα και για αλλους που εχουν αποφοιτησει και συνεχιζουν να μενουν σε φοιτητικα δωματια. Υαρχουν και αυτοι που θελουν πραγματικα να σπουδασουν και δεν μπορουν γιατι δεν εχουν που μεινουν εξαιτιας των καταστσσεων αυτων.
Απλός φοιτητής
Πρώτον όλες οι σχολές δεν έχουν την ίδια δυσκολία για να ισχύει το ν+2 ανεξαιρέτως. Δεύτερον θα μπορούσε μετά από ένα χρονικό διάστημα έστω μετά των τεσσάρων χρόνων,να στερούνται των φοιτητικών δικαιωμάτων πχ. δωρεάν συγγράμματα, σίτιση,πάσο, στέγη κτλ αν ο πραγματικός λόγος του μέτρου είναι ότι επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος. Είναι θέμα φοιτητή και οικογένειας το αν θα μπορεί να τελειώσει τη σχολή στην ώρα του ή όχι. Στα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο μέτρο;;;Μην ξεχνάμε και κάποιους μυστήριους καθηγητές που αρέσκονται να κόβουν κόσμο, χωρίς να προσφέρουν την στοιχειώδη γνώση στους φοιτητές. Αντί να αναρωτηθεί το κράτος το λόγο καθυστέρησης πτυχίου, που μπορεί να είναι η υποστελέχωση του τμήματος, οι κακοί και χωρίς μεταδοτικότητα καθηγητές οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνει η ελληνική οικογένεια επιβάλλει ένα άδικο μέτρο τελείως τιμωρητικά δημιουργώντας επιπλέον άγχος στους ήδη επιβαρυμένους φοιτητές και τις οικογένειές τους και σε έναν αγώνα ανεύρεσης φοιτητικού φροντιστηρίου, μπας και καταφέρει ο φοιτητής να περάσει πιο γρήγορα το μάθημα διαιωνίζοντας την παραπαιδεια. Ντροπή... αυτό δεν είναι δημόσια δωρεάν παιδεία...με ίσες ευκαιρίες για όλους.. λυπάμαι τους νέους!!!
Δεν σου λέω
Η διαγραφή των φοιτητών είναι κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ούτε θα εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα λόγω πολιτικού κόστους δηλ ψήφων. Οι φοιτητές να αφήσουν τον εργαζόμενο χωρίς πτυχίο που θα τον εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις και να κοιτάξουν τα χάλια τους που τους υποβάθμισαν λόγω των τει. Όταν κάνεις 150 σχολές με το ίδιο αντικείμενο εκεί να δεις απαξίωση και φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Ειδικά το τμήμα Μηχανικών έχει και το άλλο τεράστιο πρόβλημα που είναι οι κενές θέσεις. Οι καθηγητάδες μάλιστα ήταν υπερήφανοι που από τις 100+ θέσεις μόνο 30 καλύφθηκαν από αποφοίτους Γελ και οι υπόλοιπες από Επαλ και μεταγραφές. Τέτοια κατάντια!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back