ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαφωνούν… συμφωνώντας;

Εικόνα του άρθρου Διαφωνούν… συμφωνώντας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2017, 19:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλίμα μεταξύ του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν κάτι παραπάνω από συγκαταβατικό, όχι μόνο στις χαριτολογίες, αλλά και στα ουσιώδη πολιτικά. Η αντίληψη του Αλέκου Καχριμάνη περί «εθνικής ενότητας» για να «περάσουμε το ποτάμι» συναντιέται σε αρκετά σημεία με τη συναινετική επίκληση του πρωθυπουργού, που «διαπιστεύεται» ακόμα περισσότερο από τη σφραγίδα της έγκρισης από την ΕΕ, ως του καταλληλότερου διαχειριστή της επιβαλλόμενης πολιτικής, αυτή τη στιγμή.

Υπήρξε όμως και ένα σημείο διαφωνίας, στις ομιλίες των δύο ανδρών, στο κλείσιμο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου. Ο κ. Καχριμάνης διαφώνησε με την αλλαγή του «Καλλικράτη» και ουσιαστικά, την «υποχρεωτική συνεργασία» καθώς δύσκολα θα επιτευχθούν αυτοδυναμίες. Είπε χαρακτηριστικά; «Η απλή αναλογική μπορεί σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις λειτουργική. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβεί το εντελώς αντίθετο: Θα έχει διαλυτικές επιπτώσεις».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας, είπε ότι «μόνο μια διαφωνία έχει» με όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Καχριμάνης. «Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι ενώ επισημάνατε στο τέλος της ομιλίας σας την ανάγκη να προχωρήσουμε με ευρύτερες συνεννοήσεις και ευρύτερες συναινέσεις, κάπου στην αρχή, αν δεν κάνω λάθος, εκφράσατε την πλήρη αντίθεσή σας με τη συζήτηση που εμείς ξεκινάμε, ως κυβέρνηση. Βεβαίως, θέλουμε τη διαβούλευση και τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά αναγκαστικές αυτές τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις. Διότι, είναι εύκολο πράγμα να λέμε ότι καλό πράγμα η συναίνεση και η συνεννόηση, αρκεί να μην αφορά εμάς. Μπορεί να είναι καλό για μία κυβέρνηση που θα κυβερνά 11 εκατ. πολίτες, αλλά όχι για έναν δήμο που θα κυβερνά 100.000 δημότες ή μία περιφέρεια», είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, δίαυλος συνεννόησης φαίνεται ότι υπάρχει, καθώς και ο κ. Καχριμάνης στην τοποθέτησή του είπε ότι «δεν λέμε όχι, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τι ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back