Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 19-08-2016, 12:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο ξεκινά να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του καθώς βάζει το χέρι στην τσέπη του προκειμένου να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε ιδιώτες και προμηθευτές υπουργείων και φορέων της γενικής κυβέρνησης,

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της  Ελλάδος, από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί κονδύλια ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει μέχρι τέλος του έτους να εξοφλήσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ και  άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Στόχος είναι μέσα στους επόμενους 17 μήνες να έχει εξοφληθεί το σύνολο των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΠΑ

Παράλληλα επιταχύνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», και οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και κυρίως ΦΠΑ που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου τον Αύγουστο θα δοθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ, άλλα 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο ενώ μέσα στο 2017 θα δοθεί για εξόφληση οφειλών το μεγαλύτερο μέρος του ποσού από την επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου υπό την προϋπόθεση ότι οι ροές χρήματος από τα δημόσια ταμεία στους ιδιώτες ακολουθούν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι οφειλές:

  • Του ΕΟΠΠΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ για νοσήλεια σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
  • Των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,140 δισ. ευρώ σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και μερισμάτων σε 60.000 συνταξιούχους που βρίσκονται εν αναμονή από το καλοκαίρι του 2013.
  • Διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 350 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους.
  • Του υπουργείου Οικονομικών με οφειλές 700 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων εισοδήματος και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ.
  • Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.
  • Επίσης θα καταβληθούν 180 εκατ. ευρώ για οφειλές σε εξαγωγείς και άλλα 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και ενισχύσεις στο ΕΤΕΑΝ ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες και νοικοκυριά.
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα