ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δημόσιες αυλές που «ζωντανεύουν»

Εικόνα του άρθρου Δημόσιες αυλές που «ζωντανεύουν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2018, 22:02
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δημόσιοι χώροι που δεν τους έχουμε συνηθίσει ως δημόσιους χώρους, στους οποίους δεν έχουμε αποδώσει καμία κοινωνική ή πολιτιστική χρήση, με την έννοια του «δημόσιου» να ξεχνιέται. Η πόλη των Ιωαννίνων έχει πολλούς τέτοιους χώρους. Και δεν είναι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι: το πάρκο Πυρσινέλλα (που κάνει τα βήματά του) ή το πάρκο Λιθαρίτσια. Υπάρχουν κι άλλοι, πιο μικροί και ίσως πιο κατάλληλοι για μικρές εκδηλώσεις. Απλώς, για λόγους… ιδιωτικότητας ή παραγνώρισης της σημασίας τους, δεν είναι ελεύθεροι στο κοινό, στο οποίο ανήκουν. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια,γίνονται αρκετές ενέργειες που βγάζουν από την αφάνεια κάποιους τέτοιους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους. Και την αφορμή τη δίνει συνήθως ο πολιτισμός. 

Η αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων να την έχει αναδείξει σε πολιτιστικό τόπο με τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων και διάφορων δρώμενων. Υπάρχει και η μεγάλη αυλή του αρχοντικού Μίσιου (στην οδό Ασωπίου), στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Εκεί κατά διαστήματα, αλλά όχι ιδιαίτερα τακτά, γίνονται κάποιες εκδηλώσεις. 

Το φεστιβάλ θερινού σινεμά, από την πλευρά του, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών υπενθυμίζει κάθε χρονιά ότι κάποιοι υπαίθριοι χώροι μπορούν να ζωντανέψουν, με την κατάλληλη μέριμνα, όπως η αυλή του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή ο αύλειος χώρος του Σουφαρί Σεράι-Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

Θερινό σινεμά στην αυλή του Σουφαρί Σεράι

Ένας αρκετά μεγάλος υπαίθριος δημόσιος χώρος που διεκδικεί να μπει στον «χάρτη» των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι η αυλή-κήπος του κτιρίου της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, στον λόφο Βελισσαρίου. Η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου προσπαθεί να «ανοίξει» τη μονάδα αυτή στην κοινωνία, να την κάνει πιο οικεία, να την απομακρύνει από την ιδρυματική λογική παρελθόντος και να παράξει μια νέα κοινωνική μνήμη. Και ο πολιτισμός δίνει την κατάλληλη ευκαιρία. Από την ερχόμενη εβδομάδα και για λίγες μέρες, το Θέατρο «Έκφραση» θα δίνει στην αυλή της Μονάδας Προστασίας Παιδιού τις παραστάσεις του έργου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» - μια πραγματικά καλή πρωτοβουλία (στη Μονάδα, το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο «Θερινό Μαντείο» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων). 

Στην πόλη υπάρχουν κι άλλες μεγάλες αυλές οι οποίες περιβάλλουν μάλιστα σημαντικά κτίρια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητες και «κλειστές» για το κοινό. Μια τέτοια αυλή, είναι το κτίριο Γ. Σταύρου στην οδό Ανεξαρτησίας, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Ιωαννίνων, όπου σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Το μπροστινό μέρος της αυλής είναι ένας απεριποίητος κήπος και το πίσω μέρος… πάρκινγκ. 

Τη δική του δυναμική θα μπορούσε να έχει και ο κήπος του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο οποίος συνορεύει πια με πεζόδρομο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back