ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Ζίτσας: Τα μονοπάτια των 132 χλμ.

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ζίτσας: Τα μονοπάτια των 132 χλμ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2023, 00:41
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου μονοπατιών. Ο κάθε Δήμος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει μέχρι και 800.000 ευρώ! Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει μια στρατηγική σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο κάθε Δήμος καταθέτει την πρότασή του.

Οι Δήμοι Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου αποφάσισαν να υλοποιήσουν τα μονοπάτια τους με προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε: Τα μονοπάτια των 800.000 ευρώ (για κάθε Δήμο)

Μέχρι τις 2 Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων, πρόταση αναμένεται να καταθέσει και ο Δήμος Δωδώνης.

Ο Δήμος Ζίτσας έχει καταθέσει ήδη την πρότασή του, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ζίτσας Γιώργο Ράδο, ο Δήμος είχε ολοκληρώσει μια «Μελέτη δημιουργίας δικτύου σηματοδοτημένων πεζορικών διαδρομών για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στο Δήμο Ζίτσας» από τον Ιούλιο του 2021, με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδότησης όταν προκύψει.

Το συνολικό μήκος των διαδρομών που έχει σχεδιάσει ο Δήμος, είναι 132 χιλιόμετρα. Οι διαδρομές εκτείνονται και στις πέντε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ζίτσας.

Πυρήνας των διαδρομών είναι ο ιστορικός «Δρόμος του αλατιού» στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών, όπου και αποτελεί το 50% της συνολικής κάλυψης. Υπάρχουν επίσης διαδρομές που αναδεικνύουν την ακρόπολη Γαρδικίου, το Μιτσικέλι, τα κάστρα Βερενίκης και Δεσποτικού, το Ζαλογγογέφυρο και άλλα τοπόσημα της περιοχής.

Οι διαδρομές έχουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας της κλίμακας από το εύκολο 1 ως το δύσκολο 5. Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, όλες οι διαδρομές έχουν προβλεφθεί να ενώνονται και με όμορους Δήμους, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν κι ένα ευρύτερο διαδημοτικό δίκτυο στο Πωγώνι, το Σούλι, τις Φιλιάτες και τα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back