ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: Ψηφιακά βήματα εμπρός και… σημειωτόν

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Ψηφιακά βήματα εμπρός και… σημειωτόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2023, 14:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια οριακά καταιγιστική συνένευξη έδωσε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ιωαννίνων Βαγγέλης Καρβούνης, την Τρίτη, σχετικά με τα «ψηφιακά βήματα» που έχει κάνει η πόλη των Ιωαννίνων, τα τελευταία 4 χρόνια.

Η παρουσίαση είχε και λίγο το χαρακτήρα προεκλογικού απολογισμού και ήταν σίγουρα λεπτομερής, εξίσου σίγουρα υπερβολική, γενικόλογη και ενδεικτική του γεγονότος ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαχρονικά, δεν έχει αντιληφθεί τη διαφορά της υπηρεσίας και της ψηφιακής δραστηριότητας, αλλά και της απόλυτης αναγκαιότητας των καιρών μας, με την ουσία αυτού που ονομάζεται γενικά (και αφοριστικά, συχνά) «ψηφιακή εποχή»: ότι οι «έξυπνες πόλεις» χρειάζονται και «έξυπνους πολίτες» και όχι απλά γκάτζετς.

Και εκεί, είναι και ένα από τα πιο συζητήσιμα σημεία των αναφορών του κ. Καρβούνη. Αναφέρθηκε στις πιστοποιήσεις του Δήμου ως «ακαδημία Cisco», με τη συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία για την κατάρτιση των πολιτών. Συζητήσιμο γιατί έγινε σε μια περίοδο που η ταύτιση με το συγκεκριμένο μοντέλο δεν ήταν και η πιο θεμιτή, μετά τα ζητήματα που ανέκυψαν στη συνεργασία της, με το Υπουργείο Παιδείας και αφετέρου γιατί δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία: πόσοι πολίτες εκπαιδεύτηκαν, πάνω σε τι και με ποιο σκοπό και αντικείμενο.

Προφανώς, αυτή την τετραετία έγιναν βήματα. Δημιουργήθηκε αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία ωστόσο είχε πολιτικούς κραδασμούς και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, στην πραγματικότητα, το έργο της.  Έγινε όμως εγκατάσταση υλικού στο τηλεφωνικό δίκτυο του Δήμου Ιωαννιτών, «έτρεξε» το εσωτερικό σύστημα διακίνησης εγγράφων «Ίριδα» (στο οποίο η αναφορά στη συνέντευξη ήταν επιγραμματική…) κ.α.

Προσεχώς, θα «ανέβει» και η νέα ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και η εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Ο κ. Καρβούνης χαρακτήρισε «κομβικό γεγονός στην πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου» τη σύνταξη και υποβολή του «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου και του Σχεδίου Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης Δήμου Ιωαννιτών».

Εκεί, περιλαμβάνονται μια σειρά παρεμβάσεις, άλλες χρήσιμες, άλλες εμβαλωματικές, άλλες καθυστερημένες. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρείται «κομβική» η δημιουργία δικτύου ελεύθερου wifi στην πόλη, όσο αναγκαία και να είναι. Θα έπρεπε να υπάρχει ήδη, να είχε συντηρηθεί το δίκτυο και οι υποδομές και όχι να βρίσκονταν στην παρούσα κατάσταση: ανύπαρκτες.

Ακόμα, έγινε αναφορά σε υπηρεσίες frontdesk που υλοποιεί ή συμμετέχει ο Δήμος: τη δυνατότητα πράξεων εξ αποστάσεως (πληρωμές, βεβαιώσεις κ.λπ.), το Novoville (εκεί που δηλώνετε τις λακκούβες και τα χαλασμένα φώτα και ο Δήμος τα διορθώνει), κ.α.

Επίσης, ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στη «συνδιοργάνωση τριών επιμορφωτικών ημερίδων υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» με τη συμμετοχή του του Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια - CSI INSTITUTE. Είναι το ιδιωτικό ινστιτούτο του, σημαντικά συζητήσιμου για το ρόλο που έπαιξε σε διάφορες υποθέσεις, στρατηγού ε.α. Μανώλη Σφακιανάκη…

Αυτό που και πάλι δεν ειπώθηκε, ήταν και η ουσία: σε τι λογισμικό και με τι άδειες θα στηθεί η «έξυπνη πόλη».

Δεν έγινε ούτε μια αναφορά στο λογισμικό, αν δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ελεύθερο-ανοιχτό ή έτοιμες προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά.

Η «έξυπνη πόλη» δημιουργεί και εξυπνότερες εξαρτήσεις, από επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης, δεν διευκρινίστηκε πώς, σε όλα αυτά, θα καθοριστεί η ιδιοκτησία των δεδομένων-εδώ είναι ακόμα πιο επιτακτική η χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και όχι απλά η… επίκληση του «CSI Sfakianakis».

Αν ο Δήμος θέλει όντως να κάνει «βήμα στην ψηφιακή εποχή», θα πρέπει να βρίσκεται και σε αρμονία με την «ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική», όπου οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι πλέον στο επίκεντρο…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back