Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμος Ιωαννιτών: Ο… μαραθώνιος μέχρι την κλιματική ουδετερότητα

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Ο… μαραθώνιος μέχρι την κλιματική ουδετερότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 19:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε τέσσερις κεντρικούς άξονες θέλει (ή και πρέπει), να κινηθούν τα Γιάννενα στο δρόμο για την ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030.

Και στους τέσσερις, έχουν να γίνουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα, καθώς η πόλη είναι από λίγο έως πολύ πίσω.

Δευτέρα πρωί έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων μια ενημερωτική περισσότερο, εκδήλωση, για το «σύμφωνο κλιματικής αλλαγής», όπου ειδικοί εισηγήθηκαν θέματα στους τέσσερις άξονες.

Ο πρώτος, είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Ενδεικτικά, ο Παναγιώτης Βουλέλλης, εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Ενέργειας και η Χριστιάνα Πολύζου, Μηχανικός Περιβάλλοντος, πρότειναν πράγματα που είναι χρήσιμα μεν , πολύ γενικά δε. Μεταξύ αυτών οι αναδασώσεις, οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού κ.α

Ένα ενδεικτικό ζήτημα είναι οι «αναβαθμίσεις φωτιστικών εγκαταστάσεων», θέμα που έχει καθυστερήσει εξόχως πολύ, με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ο δεύτερος είναι ο αστικός σχεδιασμός και πράσινο, θέμα που εισηγήθηκαν οι κ.κ. Αίσωπος, καθηγητής Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού και Πανέτσος, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ανάμεσα στα άλλα, οι δύο καθηγητές πρότειναν «μεγάλης κλίμακας βιώσιμα δίκτυα αστικής συγκοινωνίας (Λιμνιαία αστική συγκοινωνία, τελεφερίκ)».

Ο Θάνος Βλαστός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και η Μαρία Σίτη, αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, εισηγήθηκαν στο κομμάτι των βιώσιμων μεταφορών, μεταξύ άλλων νέους πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, ενίσχυση αστικής συγκοινωνίας κ.α.

Τέλος, η Χριστιάνα Πολύζου εισηγήθηκε τον άξονα της κυκλικής οικονομίας, ήτοι ανακύκλωση, διαχείριση αποβλήτων, πράσινα σημεία, διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών κα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει να διανύσει τεράστια απόσταση μέχρι την υλοποίηση αρκετών από τους ενδιαφέροντες στόχους.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε ότι «η πόλη μας πορεύεται προς τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2030 και αυτή η διαδρομή δεν αφορά μόνο την εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά όλους τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης μας, σε μια ομαδική προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3