Δήμος Ιωαννιτών: Αλλαγές κατάταξης και απώλειες για τα κόμματα

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ιωαννιτών: Αλλαγές κατάταξης και απώλειες για τα κόμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2024, 08:15

Ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσιάζει πάντα εκλογικό ενδιαφέρον, καθότι εμφανίζει πολυσυλλεκτικότητα και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, είχε μια από τις μικρότερες αποχές στην Ελλάδα, με 53,79%, για παράδειγμα.

Η Νέα Δημοκρατία απώλεσε 2.000 ψήφους στον Δήμο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 και μαζί με το ΠΑΣΟΚ που έχασε 1.600 περίπου, είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε με περίπου 700 ψήφους λιγότερες, ενώ σημαντικότατη άνοδο κατέγραψε το ΚΚΕ που πήρε 1.300 ψήφους περισσότερες.

Εξίσου μεγάλη ήταν η άνοδος Βελόπουλου, που φαίνεται ότι απορρόφησε σημαντικό ποσοστό της ΝΔ, ενώ η υπόλοιπη ακροδεξιά επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη μη κάθοδο των «Σπαρτιατών».

Η Νέα Αριστερά που είχε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά της στον Δήμο Ιωαννιτών, πήρε περισσότερες ψήφους από αυτές που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους αποτελέσματα, όπως αυτό στην Ανατολή, όπου η ΝΔ έχασε τη μισή της εκλογική δύναμη, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε λίγο καλύτερα.

Στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, η ΝΔ υπέστη τρομερές απώλειες, χάνοντας πάνω από 5.200 ψήφους. Απώλειες είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 2.800 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιόρισε τις απώλειες σε περίπου 600 ψήφους.

Στο Μπιζάνι σημειώθηκε… ισοπαλία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν ακριβώς τις ίδιες ψήφους στη δεύτερη θέση (378), με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει αρκετές, σε σχέση με τον Ιούνιο του ’23.

Το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο στο Νησί, με μόλις μια ψήφο διαφορά από τη ΝΔ και οκτώ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλαγή στην κατάταξη σημειώθηκε και στην Παμβώτιδα, όπου το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, παρότι και τα τρία πρώτα κόμματα έχασαν σημαντικό αριθμό ψήφων.

Στο Πέραμα τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ (11 ψήφοι).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3