Το θέμα των 60 χρόνων που κλείνει και επίσημα τον προσεχή Σεπτέμβριο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Φίλιππας Φίλιος, σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας πληροφορίες για τις συνέργειες του Δήμου με το Πανεπιστήμιο, ενόψει αυτού του ιωβηλαίου.
Η παρέμβασή του έγινε αφορμή για μια κάπως ευρύτερη συζήτηση, για τα του πανεπιστημίου και της επικαιρότητάς του.
«Πρέπει να γίνει ένας απολογισμός αυτών των 60 ετών» είπε και πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο δεν περνάει την καλύτερή του φάση, όχι με δική του ευθύνη, αλλά γιατί η συγκυρία είναι τέτοια που οι πολιτικές απέρχονται τον δημόσιο χαρακτήρα του και το υποχρεώνουν σε ελλείψεις και γενική ένδεια, ενώ είναι ένα πολύ καλό ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Ο κ. Φίλιος παρατήρησε και κάτι άλλο ενδιαφέρον, ότι φέτος υπάρχουν «στρογγυλές» επέτειοι διαφόρων γεγονότων που αφορούν την πόλη, φτάνοντας μέχρι τη συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή πληθυσμών, μια υπόθεση στην οποία ενέχονται και τα Γιάννενα. Τόνισε ότι θα πρέπει να διοργανωθεί κάτι, για τις χρονικές αυτές συγκυρίες.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, ο οποίος είπε ότι η σχέση του Δήμου με το πανεπιστήμιο «δεν είναι εύκολη, είναι δυναμική και εξαρτάται και από τις διαθέσεις των δύο μερών».
Αναφέρθηκε ωστόσο στις τρέχουσες συνεργασίες, σε προγραμματικό επίπεδο, σε διάφορα σχέδια, στις επιμέρους συνεργασίες με τμήματα όπως η Καλών Τεχνών, οι Μηχανικοί Η/Υ, η Αρχιτεκτονική, συνεργασίες πάνω στις οποίες «χτίζεται» κάτι πιο μόνιμο.
Ο κ. Μπέγκας είπε ότι ο Δήμος σχεδιάζει να καθιερώσει υποδοχή πρωτοετών φοιτητών-τριών από φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και μια ετήσια παρουσίαση των τμημάτων, στον κέντρο της πόλης. Είπε ακόμα ότι με δική του πρωτοβουλία θα γίνει συζήτηση για τη συμβολή του Δήμου στην επίλυση ζητημάτων όπως η στέγαση, η μετακίνηση κ.α.
Ειδικότερα για τα εξηντάχρονα, ο Δήμος έχει επικοινωνία με την πρυτανεία και υπάρχει πρόταση από τους απόφοιτους του ιδρύματος, για εκδήλωση με καλεσμένο και κύριο ομιλητή, τον Ερατοσθένη Καψωμένο, έναν από τους πρώτους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε δε ότι η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα.
Ο αντιδήμαρχος και πρώην αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος έθεσε ένα γενικότερο ζήτημα: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους της και βασικότερη αιτία είναι η έλλειψη χρηματοδότησης» είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα, συνδέοντας τη συζήτηση και την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, ότι «μια ουσιαστική συμβολή του Δήμου είναι πώς θα κάνουμε τα Γιάννενα αρεστά για να μας επιλέγει ο φοιτητόκοσμος», αλλά και ότι θα πρέπει να δράσει συμβουλευτικά, σε ό,τι αφορά τις εστίες ειδικότερα.
«Το πρόβλημα δεν λύνεται με κινήσεις εντυπωσιασμού» τόνισε ο κ. Πασχόπουλος, προσθέτοντας ότι εσωτερικός κανονισμός υπήρχε μέχρι τώρα, αλλά και ότι η διαχείριση τύπου «κλειδώνω τα δωμάτια γιατί πήραμε 5,5 εκατ. για την αναβάθμιση των κατοικιών», δεν προβλέπει τι θα γίνει με τους φοιτητές-τριες που παραμένουν το καλοκαίρι πχ στα Γιάννενα, γιατί εργάζονται.
«Επικροτώ τη διαδικασία συζήτησης, και διαπαραταξιακής, για την επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου για τη στέγαση, τη μετακίνηση και τη βελτίωση της διαβίωσης των φοιτητών», κατέληξε.