ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα

Εικόνα του άρθρου Δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2023, 13:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα που παρακάμπτει την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα κρίσιμο παράθυρο για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Tα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που να χτυπάει ή εγκέφαλο, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που τυπικά θα συνέχιζαν να σχηματίζουν τον πλακούντα, τον αμνιακό σάκο και το ίδιο το έμβρυο.

Ωστόσο η έρευνα εγείρει κρίσιμα νομικά και ηθικά ζητήματα και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν έχουν νόμους που να διέπουν τη δημιουργία ή τη θεραπεία συνθετικών εμβρύων.

«Σε αντίθεση με τα ανθρώπινα έμβρυα που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), όπου υπάρχει ένα καθιερωμένο νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος σαφείς κανονισμοί που να διέπουν τα μοντέλα ανθρώπινων εμβρύων που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κανονισμούς που θα παρέχουν ένα πλαίσιο για τη δημιουργία και τη χρήση μοντέλων ανθρώπινων εμβρύων που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα», δήλωσε ο James Briscoe, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Francis Crick.

Η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz, του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, περιέγραψε το έργο της σε ομιλία ολομέλειας την Τετάρτη στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού [εμβρυϊκών βλαστικών] κυττάρων», δήλωσε στη συνάντηση.

Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική τα συνθετικά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν κλινικά. Θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ενός ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν οι δομές αυτές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Το κίνητρο για το έργο είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες την περίοδο της ανάπτυξης του «μαύρου κουτιού» που ονομάζεται έτσι επειδή οι επιστήμονες επιτρέπεται να καλλιεργούν έμβρυα στο εργαστήριο μόνο μέχρι το νόμιμο όριο των 14 ημερών.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της τελευταίας εργασίας, από το εργαστήριο Cambridge-Caltech, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό. Όμως, μιλώντας στο συνέδριο, η Żernicka-Goetz περιέγραψε την καλλιέργεια των εμβρύων σε ένα στάδιο λίγο πέρα από το ισοδύναμο των 14 ημερών ανάπτυξης ενός φυσικού εμβρύου.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει πόσο γρήγορα η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα έχει ξεπεράσει τη νομοθεσία και οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού προχωρούν ήδη στην κατάρτιση εθελοντικών κατευθυντήριων γραμμών που θα διέπουν τις εργασίες σε συνθετικά έμβρυα. 

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το αν τα συνθετικά έμβρυα, θεωρητικά, έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ένα ζωντανό πλάσμα. 

Τα συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Όταν όμως εμφυτεύτηκαν στις μήτρες θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα. 

Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων, μερικά από τα οποία εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες. 

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές αν το εμπόδιο στην πιο προχωρημένη ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

Με πληροφορίες από The Guardian, CNN



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back