ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Δημ. Δημητρίου: «Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να έχει έδρα στα Γιάννενα»

Εικόνα του άρθρου Δημ. Δημητρίου: «Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να έχει έδρα στα Γιάννενα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2023, 14:25
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου μιλάει στον «Τύπο Ιωαννίνων» για το κλίμα που επικρατεί προεκλογικά, για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα και για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. 

 

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που σας θέτουν οι πολίτες στις περιοδείες σας;

Έχοντας επισκεφθεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού, θα έλεγα ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα: από τη ακρίβεια και τη διαβίωση μέχρι την καθημερινότητα και την ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής πέραν του αστικού ιστού των Ιωαννίνων.

Είχα πάει σε κάποιο χωριό και με περίμενε ένας συνταξιούχος με το χαρτί της σύνταξης στα χέρια για να μου κάνει μια απλή ερώτηση: «Γιατί χάνω χρήματα που δικαιούμαι;». Στο Κεφαλόβρυσο, με λύπη μου συνάντησα τον μοναδικό άνθρωπο που διατηρεί αιγοπρόβατα. Σε έναν τόπο που κάποτε είχε 15.000 αιγοπρόβατα. Στα Δερβίζιανα, οι κάτοικοι ζητούν το αυτονόητο: ένα οδικό δίκτυο μέσω του οποίου μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στα Γιάννενα.

Ο νομός χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα όχι μόνο στις υποδομές, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας και στην παροχή κινήτρων για να μείνει ο κόσμος στους ορεινούς όγκους. Και όσον αφορά τα κίνητρα, δεν μιλάω μόνο για τους κτηνοτρόφους. Ένα τουριστικό κατάλυμα στα ορεινά είναι τελείως διαφορετικό από ένα τουριστικό κατάλυμα σε ένα νησί ή σε μια παραθαλάσσια περιοχή. Έχει ακριβή ενέργεια και δύσκολη πρόσβαση. Επίσης, στα ορεινά δεν υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας. Τι εννοώ; Δεν μπορεί το Ζαγόρι, ένας τόπος που έχει τους κατοίκους του αλλά υποδέχεται και πολλούς επισκέπτες, να μην έχει Κέντρο Υγείας.


Θα αντέξουν οι μικρές επιχειρήσεις στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, συν τοις άλλοις, να είναι περιορισμένα; Τι πρέπει να γίνει; 

Δυστυχώς, οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα όπως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Περιμένουμε πάντα με αγωνία να ξεκινήσει το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο.

Ένας πρώτος κύκλος ξεκίνησε πάντως με τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΜμΕ» όπου τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Με μια απλή παράγραφο, βγήκαν εκτός 500.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η παράγραφος αυτή έθετε το κριτήριο των 2 ΕΜΕ, δηλαδή δύο εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι 400.000 ατομικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός, και πάνω από 120.000 επιχειρήσεις άλλων νομικών μορφών, όπως Ο.Ε., δεν κάλυπταν αυτό το κριτήριο.

Αυτά είναι τα θέλω όμως της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το σχέδιο, ένα σχέδιο που ζητά τη συγχώνευση και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων. Οι μικρές λοιπόν επιχειρήσεις δεν έχουν επί της ουσίας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις τράπεζες, όπου μόνο το 8% των επιχειρήσεων μπορούν να τα ανταποκριθούν σε αυτά που ζητούνται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τους μεγάλους και τους πολύ μεγάλους να βρίσκονται σε αυτή τη χώρα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπου τα χρήματα για την επιχειρηματικότητα, αφορούσαν ελάχιστες, λιγότερες από 50 επιχειρήσεις που μπορούσαν να πάρουν δάνειο με επιτόκιο 0,7%.

Η θέση του Π ΑΣΟΚ είναι ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης κάθε επιχείρηση να έχει το δικαίωμα δανείου 50.000 ή 100.000 ευρώ με χαμηλότοκο επιτόκιο 0,7% για να μπορεί να υπάρχει και να γίνεται ανταγωνιστική. Καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος δανείζεται με επιτόκιο 0,7% και ένας άλλος με επιτόκιο 9%, η ανταγωνιστικότητα παύει να υπάρχει και η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση οδηγείται έμμεσα στο κλείσιμο.


Με το δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας έχει ιδιαίτερη σημασία και για το νομό Ιωαννίνων, πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα βάσει των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ;

Όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα στην Ήπειρο, μιλάμε για τις καλλιέργειες και για την κτηνοτροφία. Τα Γιάννενα έχουν ένα πλεονέκτημα στην κτηνοτροφία. Ωστόσο, και εκεί υπάρχει μια συνεχής πτώση που δείχνει ότι οδεύουμε προς την αφάνεια και στη μη παραγωγή γάλακτος στην περιοχή μας.

Από την άλλη, οι καλλιέργειες δεν είναι πολλές λόγω και του δύσκολου, ορεινού κλίματος. Τελευταία, δεν καλλιεργείται ούτε καν αραβόσιτος λόγω των ζημιών που προκαλούν τα αγριογούρουνα.

Έχουμε έναν αγροτικό κόσμο που βάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν στους ορεινούς όγκους και που υποφέρει από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, όπως και από τον απαράδεκτο νόμο επί ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τη φορολόγηση του αγρότη.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Πολύ σημαντικό είναι να δοθούν και κίνητρα για την αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται. Έχω πει επανειλημμένα ότι τα προϊόντα της ηπειρωτικής γης πρέπει να πάρουν μια υπεραξία η οποία μπορεί να έρθει μέσα από τη μεταποίηση και τη διακίνησή τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πρέπει να βοηθήσουμε στοχευμένα τους νέους να ασχοληθούν με όλες αυτές τις γραμμές παραγωγής.


Μετά από πολλά χρόνια, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ ότι θα βγάλει έδρα. Εσείς είστε αισιόδοξος;

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να έχει έδρα στα Γιάννενα. Μια έδρα που πιθανώς θα είναι και η μοναδική έδρα στην Ήπειρο. Κι αυτό επειδή πρέπει να υπάρχει μια φωνή του ΠΑΣΟΚ στο αθηνοκεντρικό κράτος της χώρας. Μια φωνή που θα μεταφέρει τα προβλήματα των Ιωαννίνων.

Την τελευταία τετραετία, είχαμε τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι δεν είπαν τίποτα για τα τόσα πράγματα που πήγαν πίσω στην περιοχή: για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα-Κακαβιά», για το κλείσιμο της Βελλά, για το μηδενικό ποσό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Πρέπει οι συμπατριώτες μας να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ για να μεταφέρονται τα προβλήματα και οι προτάσεις στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back