ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel-WP: Ουκρανός αξιωματικός συντόνισε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Εικόνα του άρθρου Der Spiegel-WP: Ουκρανός αξιωματικός συντόνισε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2023, 19:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Ουκρανός αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων φέρεται να συντόνισε το σαμποτάζ των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, σύμφωνα με κοινή έρευνα του Der Spiegel και της Washington Post που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. 

Ως βασικό «συντονιστής» τα δύο μέσα ενημέρωσης κατονομάζουν τον 48χρονο αξιωματικό Ρομάν Τσερβίνσκι, που υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο ρόλος του αξιωματικού παρέχει τις πιο άμεσες αποδείξεις μέχρι σήμερα που συνδέουν τη στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία ασφαλείας της Ουκρανίας με μια αμφιλεγόμενη πράξη δολιοφθοράς που έχει προκαλέσει πολλαπλές ποινικές έρευνες και την οποία Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει επικίνδυνη επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.


Ο Ρομάν Τσερβίνσκι, ήταν ο «συντονιστής» της επιχείρησης Nord Stream, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τον ρόλο του, διαχειριζόμενος την υλικοτεχνική υποδομή και την υποστήριξη μιας εξαμελούς ομάδας που νοίκιασε ένα ιστιοφόρο με ψεύτικες ταυτότητες και χρησιμοποίησε καταδυτικό εξοπλισμό για να τοποθετήσει εκρηκτικές βόμβες στους αγωγούς φυσικού αερίου. 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις εκρήξεις προκάλεσαν μαζικές διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η επίθεση άφησε άθικτο μόνο έναν από τους τέσσερις συνδέσμους φυσικού αερίου του δικτύου καθώς πλησίαζε ο χειμώνας.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Τσερβίνσκι αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στο σαμποτάζ των αγωγών. «Όλες οι εικασίες σχετικά με την εμπλοκή μου στην επίθεση στον Nord Stream διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία βάση», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του προς την Washington Post και το Der Spiegel, που διεξήγαγαν κοινή έρευνα για τον ρόλο του.

Ο Τσερβίνσκι δικάζεται επί του παρόντος στο Κίεβο, κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας κατά την προσπάθειά του να πείσει έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει. 

Ο ίδιος λέει ότι η δίωξή του αποτελεί πολιτική τιμωρία επειδή επέκρινε τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Ο Nord Stream

Σύμφωνα με την Washington Post η Ουκρανία έχει εξαπολύσει πολλές τολμηρές και μυστικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων. Όμως η επίθεση του Nord Stream είχε στόχο μη στρατιωτικές υποδομές που κατασκευάστηκαν για να παρέχουν ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. 

Ενώ η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου, κατέχει το 51% του Nord Stream, δυτικές ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, είναι εταίροι και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στο έργο. 

Η Ουκρανία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμπτει τους ουκρανικούς σωλήνες, στερώντας από το Κίεβο τεράστια έσοδα από τη διαμετακόμιση.

Mε πληροφορίες από WP, Le Monde, Newsweek

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back