Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 23-06-2016, 04:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 29 Ιουνίου 2016 τα ελληνικά ομόλογα για ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι έδωσε  το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Παράλληλα η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστούν και οι πιθανές αγορές των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα (PSPP).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναγνώρισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso