Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 26-10-2017, 10:14
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή επέβαλε στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, το  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της μη αξιοποίησης των στοιχείων της «λίστας Λαγκάρντ».

Οι Εφέτες, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή από την κατηγορία της απιστίας, έκριναν πως ο Διώτης είχε δόλο «βάζοντας στην άκρη» το ηλεκτρονικό αρχείο που καθιερώθηκε να λέγεται «λίστα Λαγκάρντ» και πως με την «παράλειψή» του αυτή ευνοήθηκαν όσοι περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο καθώς δεν ελέγχθηκαν.

Οι Εφέτες με την ετυμηγορία τους δεν έκαναν δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας του δικαστηρίου που είχε ζητήσει την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της από την κατηγορία της απιστίας θεωρώντας πως δεν είχε δόλο στην απόφαση του να μην αξιοποιήσει την λίστα με τους 2062 καταθέτες στην ελβετική HSBC. Η αποτίμηση που έκανε το δικαστήριο στα στοιχεία της υπόθεσης ήταν ανάλογη με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του κ. Διώτη. Έκρινε δηλαδή πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε δόλο «βάζοντας στην άκρη» το ηλεκτρονικό αρχείο που καθιερώθηκε να λέγεται «λίστα Λαγκάρντ» και πως με την «παράλειψή» του αυτή ευνοήθηκαν όσοι περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο καθώς δεν ελέγχθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Διώτης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του ΣΔΟΕ το 2011, θέση στην οποία είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Καπελέρη, εξαρχής υποστηρίζει ότι δεν ασχολήθηκε με την «λίστα Λαγκάρντ», καθώς θεωρούσε πως το υλικό ήταν μη αξιοποιήσιμο αφού επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής «παρανόμως αποκτηθέν».

Αρχικά είχε απαγγελθεί κατηγορία και σε βάρος του κ. Καπελέρη, ο οποίος επόπτευε το ΣΔΟΕ το 2010 όταν παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα, στην πορεία όμως απαλλάχθηκε καθώς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο δέχθηκε πως δεν παρέλαβε ποτέ επισήμως από τον προϊστάμενο του τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Διώτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «μαύρη μέρα της Δικαιοσύνης»  και θεωρεί ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί απροκάλυπτη καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας και κράτους δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα